Hlavní obsah

Aby se neopakovala kauza Hradec. Dopingových kontrol hokejistů přibude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďme chránit čistý sport a český hokej jakožto chloubu českého sportovního prostředí, taková byla hlavní zpráva Antidopingového výboru ČR (ADV ČR), který v úterý v Praze ve spolupráci s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) pro všechny extraligové kluby uspořádal seminář na téma suplementace ve sportu ve vztahu k antidopingovým pravidlům.

Foto: Michal Sobotka, Sport.cz

Šéf APK LH Martin Loukota (u stolečku) a ředitel Antidopingového výboru ČR Martin Čížek zahajují seminář pro kluby hokejové extraligy

Článek

V první části semináře vzdělával ADV lékaře, fyzioterapeuty či kondiční trenéry všech týmů extraligy. Někteří z nich se do místnosti trousili i se zpožděním. Aby se slova přednášejících „neztratila v překladu“, došlo později také na seminář se samotnými hráči. Ten už se tedy konal formou videokonference.

Cíl semináře byl každopádně jasný. Udržet hokej bez dopingových prohřešků. V loňské sezoně se to nepovedlo, když na jaře po čtvrtém zápase semifinále play off neprošli testem tři hráči hradeckého Mountfieldu Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl. Všichni mají dosud pozastavenou činnost. Jejich kauzu má na stole Národní rozhodčí soud pro sport, kam Antidopingový výbor oficiálně podal žalobu. Rozhodnutí by mělo padnout na podzim.

Zásadním problémem, na který přednášející účastníky semináře upozorňovali, jsou doplňky stravy. Právě v nich se často zakázané látky nachází. Doplňky navíc nepodléhají kontrole státním regulátorem, tedy Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Je tam riziko, že si hráči vezmou doplněk stravy v dobré víře, že jim pomůže, ale vlastně je z toho průšvih,“ upozornil ředitel ADV ČR Martin Čížek.

Apeloval pak především na hráče, aby všechny doplňky, které budou užívat, konzultovali se sportovním lékařem. Boji s dopingem má pomoci také častější testování hokejistů. Přesné číslo Čížek neprozradil, protože by to bylo kontraproduktivní. Lze ale podle něj očekávat až dvojnásobný nárůst testů oproti loňské sezoně. Je ale třeba připomenout, že hokej (a kolektivní sporty všeobecně) není v otázce dopingu považován za tolik rizikový jako individuální sporty. V těch mohou zakázané látky k výkonu pomoci výrazněji.

Nezbývá než doufat, že se hráči v nadcházející sezoně, ale i dalších letech poučí. Protože ať už je v jejich chování záměr, nebo ne, pokud neprojdou dopingovou kontrolou, je chyba téměř výhradně na jejich straně. Jak říká sám šéf Antidopingového výboru: „Když jsem profesionální sportovec, musím si dávat pozor na doplňky, které užívám.“

Reklama

  1 : 4 Slovensko - Česko 1 : 4 dohráno
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Švédsko - Česko dnes 14 : 00
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články