Hlavní obsah

Malér pro Hradec! Trojice hráčů během play off dopovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to velký malér, který hokejovému Hradci Králové značně kalí zisk stříbrných medailí z uplynulé extraligové sezony. Tři jeho hráči - obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma s Martinem Štohanzlem - měli během semifinále s Vítkovicemi pozitivní dopingový test na zakázanou látku. Mountfield všem třem do vyřešení případu pozastavil platnost profesionálních smluv.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma (na snímku), Graeme McCormack a Martin Štohanzl měli pozitivní test na zakázanou látku.

Článek

Východočeský klub obdržel v pondělních nočních hodinách od Antidopingového výboru ČR informaci, že zmínění náhodně vybraní tři hráči po 4. semifinále s Vítkovicemi, které ostravský celek vyhrál, neprošli dopingovou kontrolou.

A byť nemělo jít o úmyslný doping, neboť po prodělání nemoci požili doplněk stravy, na němž nebylo uvedeno, že obsahuje zakázanou látku, jde o pořádný průšvih.

Co Hradec zvládl jako jediný v extralize? Patrik Augusta hodnotí v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel," uvedl východočeský klub v tiskovém prohlášení.

Vyjádření ředitele extraligy Martina Loukoty:
Informací Antidopingového výboru ČR o výsledcích dopingové kontroly se budeme zabývat dle platných řádů. Do získání potřebných odborných informací a vyhodnocení případu se za Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje ani vedení soutěže zatím nebudeme více ke kauze vyjadřovat. Je ale podle mě na místě iniciovat setkání s předsedou Antidopingového výboru ČR na půdě valné hromady APK LH a pokusit se následně zvýšit informovanost v této oblasti v klubech i mezi extraligovými hráči.

Hradec Králové tvrdí že jeho hráči, zejména ti nastupující za A-tým, byli pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami.

„Hráčská smlouva ukládá hráčům povinnost složení veškerých léků a doplňků stravy před jejich užíváním konzultovat s klubovým lékařem, což se pravidelně děje, v tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči," píše se dále v prohlášení.

„Mountfield HK si uvědomuje společenskou odpovědnost vůči všem dospělým i dětem, a to zejména sportujícím. O to větší zklamání v souvislosti s touto informací zažívá. V návaznosti na toto dopingové zjištění Mountfield HK zintenzivňuje preventivní a osvětnou činnost, a to v rámci mládežnických kategorií, A-týmu i dotčených hráčů," uvádí klub.

McCormackovi, Kev. Klímovi a Štohanzlovi okamžitě pozastavil platnost hráčských smluv a až do vyřešení případu byli všichni vyřazeni z A-týmu. Všem navíc reálně hrozí zákaz činnosti v profesionálních soutěžích, pokud se pozitivní dopingový test potvrdí.

„Vedení klubu s nimi však nadále zůstává v kontaktu v otázce dalšího postupu a osvětné činnosti. S ohledem na stále probíhající řízení nebudou členové Mountfieldu HK k celé záležitosti poskytovat jakákoliv další vyjádření," uzavírá hokejový Hradec Králové.

V prosinci roku 2020 měl pozitivní test na doping (kokain) pardubický útočník Jan Mandát. Od disciplinární komise extraligy obdržel dvouletý trest. Do Dynama se letos v lednu vrátil, když mezitím dvě sezony působil v zámořské ECHL, na níž se trest nevztahoval.

Bude zajímavé sledovat, jaký trest případně dostanou hradečtí hráči, když v jejich případě se nejedná o užití drog, nýbrž stimulantů podporujících srdeční činnost.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín