Hlavní obsah

Blíží se krach velkolepé KHL. Jak ale z Ruska "vysvobodit" české hráče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být velkolepý projekt, který svou slávou jednou zastíní NHL. Jenže KHL, navzdory tomu že v době své toužebné expanze sehnala třeba Jaromíra Jágra, stejně nikdy lesk kanadskoamerické soutěže nezískala. A je jasné, že válečná agrese na Ukrajině, ekonomické sankce i schválená izolace od Mezinárodní hokejové federace IIHF soutěž definitivně pohřbí.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Mzdy pro hráče se vrátí do podobné výše, jaké byly v období SSSR, a budeme se muset vrátit k zápasům v regionálních zónach, protože brzy nebudeme mít na čem létat ani po Rusku. Mužstva budou stejně jako před 70 lety cestovat vlakem. Hokej čeká škrtání rozpočtů," předpovídá ruský deník Sovětskij sport.

V době největší slávy působilo v soutěži sedm zemí, teď to budou vedle ruských týmů maximálně celek z běloruského Minsku a kazašský Barys, i proto nemá cenu, aby se liga prsila přívlastkem "kontinentální".

A dá se očekávat i úprk českých hokejistů.

Sport.cz několik z nich před úterním startem play-off kontaktoval, jenže nikdo se nechce oficiálně vyjadřovat. V kontraktech mají podmínku, že jejich rozhovory musí projít přes klubová oddělení PR. A ta - zvlášť v lize plné oligarchů - samozřejmě momentálně drží Putinovu rétoriku.

I proto je pro zahraniční hokejisty teď těžké ze země prchnout, rozvázat smlouvu. Ano, v nich je bod, že válka v zemi je možným důvodem k ukončení kontraktu, jenže v Rusku oficiálně žádná válka není, protože na Ukrajině se dle pohledu představitelů země odehrává "mírová mise".

Hráči jsou teď ve zvláštních kleštích. Podle informací Sport.cz by chtěli odejít, jenže i když smlouva v sobě skrývá možnou výpovědní klauzuli, řada z nich by v takovém případě musela jako sankci klubu doplatit dvě třetiny kontraktu, který mají ještě před sebou. Navíc by klub mohl zablokovat jejich případný podpis jinde.

Neexistuje ani příliš mnoho variant, jak se ze země do Evropské unie, která s Ruskem zrušila letecké spojení, dostat. A k tomu o desítky procent padá rubl, v němž hokejisté v Rusku dostávají plat. "Snaží se peníze převádět do Česka či případně kupovat něco s trvalou hodnotou," říká člověk, který zná aktuální hokejové dění v Rusku.

Čeští hráči navíc na sociálních sítích čelí řadě nadávek a sami si uvědomují, že v play-off mohou být zneužiti pro ruskou propagandu. Částečně čekají na pomoc IIHF, která sice Rusko vyřadila z mezinárodních soutěží a turnajů, zatím ale nijak nereagovala na KHL, ani nedala právní záruky, že by hokejistům s rozvázáním smluv pomohla.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články