Hlavní obsah

Dukla Jihlava bude spolupracovat na rozvoji ledního hokeje v Brazílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukla Jihlava bude spolupracovat na rozvoji ledního hokeje v Brazílii. Jednatel klubu Bedřich Ščerban podepsal minulý měsíc v Sao Paulu memorandum o porozumění s Ice Brasil, hokejovou sekcí Brazilské konfederace ledních sportů. V těchto dnech jsou v Jihlavě zástupci brazilského hokeje. Dukla jim nabídla možnost uspořádání stáže pro trenéry, případně rozvojového kempu. Některá z českých firem by také mohla v Brazílii pomoci s plánovanou stavbou nového ledního stadionu. Ščerban to dnes řekl novinářům na radnici v Jihlavě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spolupráci zprostředkoval generální konzul ČR v Sao Paulu Miloš Sklenka, který je rodákem z Jihlavy. Při prvním kontaktu si Ščerban myslel, že si z něj někdo dělá legraci.

„Brazílie pro mě byl fotbal, formule 1, karneval. Představa, že bych se tam někdy dostal s ledním hokejem, mě nenapadla ani v nejdivočejších snech,“ řekl medailista z olympijských her i mistrovství světa.

Zástupce Ice Brasil Salvador Ferreira uvedl, že oslovili země, kde se hraje hokej na vysoké úrovni, český generální konzul se mu ozval do 24 hodin. V Sao Paulu funguje první stálá ledová plocha, která je ale proti klasickému sportovišti jen asi třetinová. Otevřena byla těsně před covidovou pandemií. V zemi se jinak používají jen sezonní ledové plochy.

Zimní stadion do dvou let

Hokejovou základnu zatím tvoří 200 lidí, lední hokej by mohlo hrát také asi 1000 hráčů inline hokeje, uvedl Ferreira. Plnohodnotný zimní stadion by chtěli Brazilci vybudovat do dvou let.

Při návštěvě Brazílie se Ščerban setkal s trenéry i hráči, učil bruslit děti. „Velmi mě těší, že nyní jako navazující akce se realizuje pobyt brazilských hráčů na mezinárodním hokejovém kempu v Benátkách nad Jizerou,“ uvedl generální konzul Sklenka v tiskové zprávě.

Brazilská strana má podle něj do budoucna zájem rozšířit přímou spolupráci na úrovni Brazilské konfederace ledních sportů a Českého svazu ledního hokeje a vyjednat možnost působení českého hokejového trenéra.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.