Hlavní obsah

GLOSA: Srpy a kladiva, oslava Sovětského svazu. Co to má znamenat? ptá se hokejový svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejoví reprezentanti si z ruského Channel One Cupu přivezli domů tři prohry a velké pochybnosti nad budoucností týmu před blížící se olympiádou. Část fanoušků neběduje jen nad hrou svěřenců trenéra Filipa Pešána, nelíbí se jim také to, že domácí reprezentace nastoupila v replikách dresů se zkratkou Svazu sovětských socialistických republik. Šlo o provokaci? Nebo se ruští příznivci zkrátka ztotožňují s vlastní minulostí, která zbytku světa nemusí být po chuti?

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Jevgenija Novoženinovová

Hokejisté Ruska vyvolali svými retrodresy na Channel One Cupu vlnu pobouření.

Článek

Rusko slavilo 75 let hokeje v zemi. Na ledě při turnaji v Moskvě to měly připomenout dresy domácích hokejistů s nápisem SSSR, v hledišti pak výročí oslavovaly vlajky se srpy a kladivy v rukou fanoušků.

Pro mnohé se za tím skrývá jasná politická provokace. Pro toho, kdo nesleduje zahraničněpolitickou situaci, jen zběžně připomeňme eskalující napětí na východních hranicích Ukrajiny poté, co tam prezident Vladimir Putin nechal přesunout vojenskou techniku a desetitisíce vojáků s úmyslem vymoct si na Západu ústupky v otázce rozšiřovaní NATO.

Že vám Rusové oslavující historii Sovětského svazu dresy s nápisy SSSR a rudé vlajky v hledišti nepřipadají jako náhoda? Nejste sami.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Vlajka Sovětského svazu v hledišti CSKA Arény, jediná ani zdaleka nebyla.

Proti úborům ruských hokejistů se zdaleka neohrazují pouze čeští fanoušci na internetu. Za symboliku odkazující k „autoritářskému imperialismu, který pozabíjel ve světě miliony lidí" kritizoval dresy například bývalý finský premiér Alexander Stubb, jehož země má s někdejším režimem sousedů vlastní historickou zkušenost.

Finský politik ve svém ostrém prohlášení neopomněl zmínit fakt, že několik zemí hokejové rodiny bylo bývalým režimem Ruské federace násilně okupováno. Proti tomu se dá asi jen stěží něco namítat.

Dočkáme se brzy také replik dresů s hákovým křížem? ptá se část veřejnosti s poukazem na to, že by analogicky mohli němečtí hokejisté obléct při vhodné příležitosti trikoty odkazující na hitlerovské období. To asi těžko. Za prvé symboly komunismu zakázané oproti symbolům nacismu nejsou. Za druhé je zjevné, že podstatná část ruské veřejnosti hledající svou národní historickou identitu se s režimem bývalého Sovětského svazu nejen identifikuje, ba ho přímo glorifikuje.

A to se tuzemským fanouškům, a nejen jim, možná nemusí líbit, mohou proti tomu protestovat, ale to je asi tak jediné, co s tím mohou dělat. A ruská generalita si své retro dresy dozajisté obhájí. „Vždyť šlo o oslavu 75 let hokeje!" namítnou domácí s typickou mazaností sobě vlastní.

Petr Blejštil

Sportovní žurnalistice se absolvent Univerzity Karlovy věnuje od roku 2019. Začínal jako redaktor se zaměřením na zajímavosti ze světa fotbalu i dalších sportů. Od roku 2022 působí v pozici editora. Na webu Sport.cz má také na starosti rubriku esport.

Reklama