Hlavní obsah

Finsko - Česko 6:1Ostuda hokejistů. Češi na Švédských hrách odvraceli historický debakl

Aktualizováno

Čeští hokejisté odehráli v sobotu na Švédských hrách v Malmö jeden z nejhorších zápasů pod finským trenérem Kari Jalonenem. Češi utrpěli od výběru Suomi drtivou porážku 1:6. Národnímu týmu nefungovalo ve druhém utkání turnaje nic a po dvou třetinách hrozil dokonce nejvyšší debakl historie. Ten nakonec Češi odvrátili, ale to je jen slabá náplast na konečný neúspěch. Spravit chuť a udobřit fanoušky si čeští reprezentanti mohou v neděli, kdy v poledne vyzvou Švýcarsko.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Útočník Ondřej Beránek v akci s finskými protihráči na Švédských hokejových hrách.

Článek

Oproti čtvrtečnímu vítěznému zápasu zůstali mimo sestavu obránce Vála a útočníci Jašek s Hrabíkem, příležitost dostal Mozík, z pozice 13. útočníka se přesunul Bambula a jeho místo zaujal Kovařčík. Do brankoviště tentokrát nastoupil liberecký Petr Kváča.

Kari Jalonen koučoval svůj 30. zápas na české střídačce a mohl zaokrouhlit počet vítězství na dvacet. Jeho protějšek, jmenovec Jukka Jalonen, výjimečně Finům chyběl, kvůli operaci kolene se duelu nezúčastnil.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Finský Arttu Ruotsalainen (vpravo) prostřelil dvakrát českého gólmana Petra Kváču.

Finský asistent Mikko Manner měl však i s méně zkušeným týmem mnohem víc důvodů k radosti. Úvod přitom nebyl od českého výběru špatný. Reprezentanti přežili oslabení a dobrým napadáním se několikrát usadili v útočném pásmu. Do šancí se však dostávali těžko, výjimkou byla první Kovářova pětka. Právě kapitán mohl otevřít skóre z mezikruží, ale Jatkolu nepropálil.

Naopak Finové z nenápadné akce udeřili. Rozhodčí přehlédli faul vysokou holí na Černocha a z protiútoku Matipala propálil český dvojblok i Kváču. Následné minuty národní tým ještě vzdoroval a herně se držel dobře bruslících Seveřanů. Všechno ale zlomil druhý finský gól. Výběr Suomi v 15. minutě skvěle sehrál přečíslení a 37letý Juhamatti Aaltonen zapsal druhý bod. Na dva góly stačily Finsku čtyři střely.

Od té doby se česká hra rozpadla. V úvodu druhé třetiny exhradecký Ahti Oksanen připravil dva góly pro Ruotsalainena. Jeho tečovanou přihrávku si Kváča srazil do branky a za stavu 0:4 přepustil místo Aleši Stezkovi, jenž ve čtvrtek vychytal Švédy.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Finská radost po vstřeleném gólu.

Žádná změna v herním projevu ovšem nepřišla, v prostřední části národní tým vystřelil na branku jen třikrát. Navíc vítkovický gólman inkasoval už po pěti minutách po dělovce Saarijärviho. Stezku propálil na bližší tyč i Jääskä a Česko šlo do podruhé do kabin s ostudným šestigólovým mankem.

„Dobrý start do utkání, ale dvakrát jsme si špatně rozebrali hráče. Spadlo nám sebevědomí, začali jsme chybovat. Nevím, jestli jsme se nedrželi systému, nebo nám utíkají detaily," těžko hledal příčinu obránce Lukáš Klok v rozhovoru pro ČT sport.

Nad svěřenci Kariho Jalonena se začala vznášet historická potupa. Dosud nejvyšší porážku (0:7) zaznamenali Češi na den přesně před 11 lety. Taky ve Švédsku, také s výběrem Finska, také u toho nechyběl veterán Aaltonen. Od té doby schytali čtyři porážky 0:6, dvě s Ruskem, jednu se Švédskem a tu poslední s Kanadou na Světovém poháru 2016.

Čeští hokejisté splnili alespoň dílčí cíl a nepřepsali dějiny. Jalonen protočil sestavu a v úvodu poslední periody snížil Hynek Zohorna. Do samostatných úniků se poté dostali Flek a Smejkal, ale na Jatkolu nevyzráli. Na druhé straně pomohla Stezkovi tyčka.

Ani vyhraná třetí třetina však neodvrátila ostudnou porážku 1:6, společně se semifinálovým duelem posledního MS s Kanadou nejvyšší pod Jalonenem. Národní tým navíc znovu snížil svůj průměr střel, kterých má za osm zápasů této sezony v průměru jen dvacet. Proti Finsku vypálil na branku sedmnáctkrát, soupeři stačilo na šest gólů jen o tři pokusy více. V utkání zkrátka nevyšlo vůbec nic.

Švédské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Česko 6:1 (2:0, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 42. H. Zohorna (Smejkal, Sobotka) - 12. Matinpalo (J. Aaltonen, J. Sallinen), 15. J. Aaltonen (J. Sallinen, Kossila), 22. Ruotsalainen (A. Oksanen, Jääskä), 24. Ruotsalainen (A. Oksanen), 29. Saarijärvi (Innala, Mattila), 37. Jääskä (J. Sallinen, Eronen). Rozhodčí: Björk, Holm - Nyqvist, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 1213.
Finsko: Jatkola - Kemiläinen, Riikola, Saarijärvi, Lindbohm, Matinpalo, Friman, Eronen, Pulli - J. Aaltonen, Kossila, J. Sallinen - Ruotsalainen, Jääskä, A. Oksanen - Hännikäinen, Mattila, Kuokkanen - Innala, Ikonen. Trenér: Mikko Manner.
ČR: Kváča (24. Stezka) - Zámorský, Jordán, Kempný, J. Jeřábek, L. Zábranský ml., Klok, Mozík, Pýcha - Chlapík, Jan Kovář, H. Zohorna - Lakatoš, Sobotka, Smejkal - Flek, A. Musil, Flynn - O. Beránek, Černoch, Bambula - od 41. navíc M. Kovařčík. Trenér Kari Jalonen.
Švédsko - Švýcarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Reklama