Hlavní obsah

Kdybych necítil šanci zabojovat o olympiádu, asi bych tu ani nebyl, říká Frolík o velkém návratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy reprezentoval při mistrovství světa v roce 2019 v Bratislavě. Říjnový hokejový návrat ze zámoří do Evropy, konkrétně do dresu Lausanne, a trenérem nabídnutá možnost jít se porvat o nominaci na ZOH přivedla 33letého útočníka Michaela Frolíka zpátky do národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Frolík během tréninku hokejové reprezentace v Praze.

Článek

Čekal jste pozvánku na Channel 1 Cup nebo pro vás byla překvapením?

Lehce jsem tušil, že by mohla přijít. Ve Švýcarsku jsem zase víc na očích a docela se mi daří. Kdybych necítil šanci zabojovat o olympiádu, asi bych tu ani nebyl. Pro mě je to ale veskrze příjemný návrat, na reprezentaci jsem se fakt těšil.

Jak velkou naději si dáváte směrem k Pekingu?

To je spíš otázka na trenéry. Já jsem připravený se o tu šanci poprat, tedy odvést svou práci a ukázat se v co nejlepším světle. Dost záleží na NHL, jestli 10. ledna potvrdí, že kluky z ligy na olympijský turnaj pustí. Pokud by změnila postoj, určitě by moje nominační naděje vzrostly, ale nepřeju nikomu nic zlého. Všechny země asi řeší variantu B, v této době se vážně nedá plánovat moc dopředu.

Co říkáte na spoluhráče z reprezentačního útoku, Jana Kováře a Milana Gulaše?

Super kluci. Oni dva toho spolu hodně odehráli, věřím, že k nim zapadnu. Kovárna je výborný centr na buly, má cit pro puk. Snad jsou všechny předpoklady, aby nám to spolu klapalo.

Už jste si zvyknul na švýcarské angažmá?

Ještě je to pořád čerstvé. Největší změnou po letech v zámoří byl přechod na tamní široká kluziště, která vyžadují zcela odlišný styl hry. Stejně tak si zvykám na novou roli lídra, kterou jsem v zámoří poslední dobou nedostával. V Lausanne mám velký prostor na ledě, hraju přesilovky i oslabení a snažím se splácet důvěru trenérovi.

Ze čtrnácti odehraných utkání máte bilanci 6+7 v kanadském bodování, takže spokojenost?

Jsem takový, že chci být pořád lepší. V Lausanne ode mě očekávali, že mančaft pozvednu. Kanadské body vypadají na papíře slušně, ale spíš mi záleží na tom, abych pomohl týmu šoupnout se v tabulce do ještě vyšších pater, než je aktuální osmá příčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Filip Pešán a Michael Frolík během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Jak se vám žije v Lausanne?

Docela fajn. Město leží u krásného jezera a když sluníčko ozáří panorama hor, mám ráno krásný výhled z okna. Trochu mě zaskočilo, jak je tam draho, ale s tím se musí počítat. Když v létě nevyšla poslední šance na NHL v St. Louis, tak jsem tu kapitolu definitivně uzavřel.

Reklama