Hlavní obsah

Rulík před svými svěřenci smekal: Takhle se vrátit před plnou finskou halou, to je opravdu cenné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když měl vypíchnout jednu věc, která mu po drtivém vítězství 7:3 nad domácími Finy v Tampere udělala tu největší radost, měl kouč hokejové reprezentace Radim Rulík jasno.

Sestřih utkání turnaje Karjala Finsko - ČeskoVideo: Český hokej

 
Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) -Šlo o způsob, jakým se národní tým ve druhé třetině dokázal dostat ze šlamastyky, když Finové třemi góly v řadě srovnali na 3:3.

V čem byl zápas s Finy jiný oproti tomu se Švédy?

Hlavně v tom ohledu, že Finové se podívali na naše utkání se Švédy. Chtěli se vyvarovat toho, abychom je něčím překvapili. Připravili se na nás, jenže my jsme si opět pomohli vstupem do zápasu a tím, že jsme byli produktivní. Začátek se nám opět excelentně povedl. Vést venku (ve 13. minutě) 3:0, to se nestává každý den. To bylo rozhodující.

Jenže Finové dokázali váš tříbrankový náskok smazat. Musel jste v té chvíli ve druhé třetině na hráče na střídačce hodně zapůsobit?

Na střídačce jsme takoví, že na hráče nechceme působit, abychom je nějak zneklidnili nebo vyvedli ze zápasu. Snažíme se dělat vše tak, abychom stále měli víru. V tomhle zápase se to vyplatilo. Je to skvělý výsledek.

Ceníte si, jak se mužstvo dokázalo vyhrabat z problémů a ukázalo svou vnitřní sílu?

Přesně tak. Nejvíc si cením, jak jsme se za stavu 3:3 dokázali vrátit. Necítil jsem z týmu rezignaci. Někdy to tak třeba je, že to na hráčích vidím. Ale teď to tam nebylo. Před vyprodanou halou, která Finy hnala, vést 3:0, pak dostat na 3:3, ale znova to překlopit na naši stranu… To je opravdu cenné. Za stavu 3:3 tam byly momenty, kdy jsme se k nim do pásma moc nedostali. Nebylo to ideální. Ale přečkali jsme to a pak jsme si podruhé pomohli přesilovkou. Ve třetí třetině jsme se zlepšovali ve hře v obranném pásmu. Nepřipustili jsme drama a za to jsem rád. Stejně tak za to, že jsme Finy dokázali u nich doma přestřílet.

Přestože bylo téměř vyprodáno, až na tribunu bylo slyšet, jak se hráči na střídačce povzbuzují, jak na sebe volají a upozorňují na nebezpečí na ledě…

Jsme za to moc rádi. Celkově si kluci pomáhají a ocení obětavost. Tu jsme ostatně vyzdvihli také v kabině.

Jak se vám líbil výkon brankáře Málka?

Není příjemné dostat hned z první střely gól. V útočném pásmu jsme se srazili a oni toho využili. Pak jsme špatně zahráli situaci dva na jednoho, ale to se stane. Pro něj to nebyl lehký zápas, ale zvládl to. Dobrý výkon.

Po dvou zápasech máte 12 vstřelených gólů a již jisté prvenství na turnaji. Jak to ovlivní nedělní poslední utkání se Švýcary?

Prvenství na turnaji je hezké, ale čeká nás další duel a tak i bereme v kabině. Jako trenéři chceme, aby vše bylo s maximální pokorou a přípravou. Turnaj je složen ze tří zápasů a chceme navázat na první dva.

Opět dojde ke změnám v sestavě. Poprvé na turnaji bude chytat plzeňský Pavlát. Prozradíte, kterých pět hráčů v poli se nedělní zápas nebude týkat?

Kluci, které v příštím týdnu čeká Ligu mistrů. Tedy obránci Košťálek, Dvořák a útočníci Voženílek, Sedlák, Tomášek. Petr Kodýtek ji hraje také, ale tady v Tampere za Ilves, a dostal volno v sobotu. A potřetí se změní i kapitán.

Kdo jím bude po Špačkovi a Sedlákovi?

Michal Řepík.

Zatímco proti Švédům bylo vyprodáno a proti Finům téměř taky, nedělní duel se Švýcary se odehraje před poloprázdnými tribunami. Jak to zápas ovlivní?

Spíš ho podle mě může ovlivnit začátek v jednu hodinu (finského času). To samozřejmě nebude jednoduché pro kluky, kteří odehrají všechny tři zápasy. Snad se s tím popasujeme dobře.

Reklama

  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko