Hlavní obsah

Hamr si ve Švýcarsku užívá hokej nesvázaný defenzivní taktikou

KLOTEN

Spokojené časy prožívá ve Švýcarsku hokejový obránce Radek Hamr. Čtyřiatřicetiletý bek již třetí sezónu obléká dres Klotenu a svého rozhodnutí zamířit do tohoto klubu ani v nejmenším nelituje. Od začátku patří ke klíčovým hráčům mužstva, dostává velký prostor na ledě a líbí se mu i život ve Švýcarsku. I proto patrně bude v Klotenu hrát i příští sezónu, i když opce ve smlouvě mu umožňuje klub opustit již v dubnu.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Radek Hamr

Článek

"Uvidíme, jak to bude. Jednou bych se rád vrátil domů, ale teď jsem spokojený tady," řekl Hamr po vítězství 5:1 nad Zugem. Na výhře se podílel dvěma góly a stejným počtem asistencí a byl hlavní hvězdou zápasu.

"Věděl jsem, že přijedete, tak jsem se snažil," smál se český obránce v rozhovoru s českými novináři. Čtyři kanadské body v jednom utkání si ve švýcarské lize připsal hned několikrát v první sezóně 2006/07, letos se mu tolik nedaří nebylo. "V pohodě hraju pořád, jen nedávám tolik gólů. Šance mám, ale nepadalo mi to tam. Teď to vyšlo dvakrát," uvedl Hamr.

Jeho dobrou náladu podporuje i množství času stráveného na ledě a fakt, že se může hodně zapojovat do útoku. "S tím jsem do Klotenu šel, garantovali mi to už na začátku. Je to pohoda, mám ze hry radost. Trenér ode mě chce, abych jezdil dopředu. Někdy udělám chybu, ale nikdo neřve. Je to více uvolněné a není to jako ve Švédsku, kde bylo hlavní neudělat chybu a hrát na jistotu," řekl rodák z Litoměřic.

Kruegerova defenziva je ligovým hráčům trnem v oku 

Účastník mistrovství světa v roce 2007 hrál ve Švédsku s krátkou přestávkou ve Spartě od roku 1997 až do roku 2006, kdy působil ve Frölundě a hlavně ve Färjestadu. Z ofenzivní hry ve Švýcarsku je nadšený.

"Padá více gólů. Výhodou také je, že hokej není pro hráče vším. Řada spoluhráčů například studuje," uvedl Hamr. Branky padají i proto, že většina hráčů není tak takticky vyspělých. "Nejsou tak disciplinovaní. Útočníci tolik nebrání, jen například v Bernu hrají perfektně dozadu," všiml si Hamr.

Ofenzivní pojetí švýcarské ligy, ve které se obránci hojně zapojují do útočení, kontrastuje s herním stylem tamní reprezentace. Její kouč Ralph Krueger chce po hráčích hlavně pozornou defenzivu. "Taky ho tady nikdo nemá rád a všichni ho pomlouvají. On se snaží praktikovat vyloženě kanadský styl hokeje, a proto mu spousta hráčů nechce na nároďák jezdit. Nebaví je to. Dá se to ale pochopit, musí udělat výsledky," řekl Hamr.

Dlouhou sérii na cizích stadiónech zvládli

Český obránce má trvale dobrou náladu i proto, že se Klotenu v letošní sezóně daří. Po neúplném 19. kole je čtvrtý. Na začátku sezóny se přitom musel tým vyrovnat s faktem, že osmkrát za sebou hrál venku. Jeho stadión se upravoval, neboť na konci sezóny bude hostit mistrovství světa.

"Docela jsme se toho báli. Bylo to riziko, že bychom mohli začít dole, ale naštěstí jsme to zvládli. Vzali jsme to jako výzvu, pozitivně. Pětkrát jsme vyhráli a teď už je to v pohodě. Máme lepší mužstvo než loni a měli bychom hrát nahoře," uvedl. Kolping Arena ale výrazných změn nedoznala. "Hala je stejná. Nové jsou mantinely, plexiskla a střídačky. Taky snížili led asi o jeden a půl metru, protože dávali nový chladící systém," řekl.

Hamr, který v Klotenu žije se švédskou manželkou a jedenáctiměsíčním synem, v minulých sezonách vcelku pravidelně reprezentoval. Na několika turnajích byl i kapitánem národního týmu. Jestli dostane šanci i od nového trenéra Vladimíra Růžičky, netuší.

"To nezáleží na mně. Reprezentoval jsem vždy rád a určitě bych přijel. Máme ale spoustu kvalitních beků a například na mistrovství světa jich může jet jen sedm nebo osm. Když nedostanu pozvánku, tak zklamaný nebudu a na druhou stranu, když ano, tak budu příjemně překvapený," uvedl Hamr. Na první turnaj seriálu Euro Hockey Tour do Finska jej Růžička nepozval.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články