Hlavní obsah

Slovenský skandál. V hlasování o reprezentaci hráčů z KHL je všechno jinak

Výkonný výbor slovenského hokejového svazu minulý týden oznámil, že hráči, kteří působí v Kontinentální hokejové lize (KHL), mohou Slovensko reprezentovat na mezinárodních akcích. Jenže nyní se objevily protichůdné informace od jednoho ze členů výboru, konkrétně Branislava Semančíka, který tvrdí, že toto rozhodnutí není výsledkem žádného hlasování a s konečným verdiktem se mělo počkat.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Slovenského svazu ledního hokeje Miroslav Šatan.

Článek

„Výkonný výbor a Slovenský svaz ledního hokeje budou vždy respektovat mezinárodní dohody a platné zákony Slovenské republiky. Máme za to, že hráči, kteří aktuálně působí v Rusku, neporušují mezinárodní dohody ani naše zákony," uvedl minulý čtvrtek svaz.

Jenže není jasné, jak k tomuto verdiktu, se kterým nesouhlasí ani řada hlavních sponzorů, např. společnost Orange Slovensko, Škoda Auto Slovensko či obchodní řetězec Kaufland, dospěl. Kvůli němu v úterý oznámil rezignaci na svůj post ve výkonném výboru i Michal Handzuš. „Důvodem mého rozhodnutí je přijetí stanoviska výkonného výboru k možnosti, aby Slovensko reprezentovali hráči z KHL. Nedovedu si představit své další působení v takovémto směřování organizace," uvedl Handzuš.

Na jeho odchod reagoval další ze členů výboru, Branislav Semančík, tvrzením, že Svaz o hráčích z KHL v reprezentaci vůbec nehlasoval. „Byl jsem překvapený prohlášením některých médií, že VV SZĽH rozhodl. Ano, VV SZĽH se tímto tématem zabýval. Ale dva nejstarší a nejzkušenější členové se z důvodu pracovní vytíženosti ze zasedání omluvili a všichni zúčastnění, včetně prezidenta SZĽH Miroslava Šatana měli za to, že s tak vážným tématem a rozhodnutím počkají na nejbližší společné zasedání kompletního VV SZĽH," řekl Semančík.

Podle něj by až pak mělo být vydáno společné stanovisko ke startu hráčů z KHL v reprezentaci. Aktuálně v KHL působí 8 slovenských hráčů: gólmani Adam Húska, Patrik Rybár a Július Hudáček, obránci Christián Jaroš a Michal Čajkovský a trojice útočníků Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof.

Slovensko šlo překvapivě proti proudu, většina evropských zemí, včetně Česka, Švédska, Lotyška či Finska, start hráčům z KHL ve svých reprezentacích zakázala.

Reklama