Hlavní obsah

Před půl rokem křepčil s ukrajinskými uprchlíky, teď jde do KHL. Válku neovlivním, míní bývalý sparťan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl začátek března letošního roku, když se hokejové Kladno domluvilo se Spartou na výměně pořadatelství vzájemného duelu posledního kola základní části extraligy. To proto, že pražská O2 arena disponuje mnohem větší kapacitou než chomutovská hala (tehdejší azyl Rytířů), takže se ze vstupného podařil vybrat větší finanční obnos na podporu ukrajinských rodin prchajících před válkou. Při vítězné děkovačce pak na ledě slavil se třemi ukrajinskými chlapci i tehdejší slovenský gólman Sparty Július Hudáček.

Foto: HC Sparta Praha / Jan Beneš

Július Hudáček v dresu Sparty.

Článek

Když se sestry Ljuba a Olga, které ze svých domovů na Ukrajině prchly i s třemi potomky, objevily během utkání na kostce nad ledem, zaplněná O2 arena spustila mohutný potlesk. Stejně jako po zápase, kdy všichni kluci předávali ceny nejlepším hráčům duelu. Potlesk následně patřil i Hudáčkovi, jenž všechny tři caparty posadil na branku pod kotel sparťanských příznivců a umožnil jim zažít společné oslavy.

O půl roku později přichází z Ruska zpráva, že 34letý rodák ze Spišské Nové Vsi odchází do Kontinentální hokejové ligy, v níž bude hájit barvy kazašského Barysu Nur-Sultan.

„Volali mi a jsem rád, že můžu jít do takového velkého klubu, jako je Barys," uvedl pro slovenskou RTVS zkušený brankář s tím, že si jej v klubu vybrali kvůli velkým zkušenostem. V KHL už dříve chytal za Novosibirsk, Čerepovec, Spartak Moskva či lotyšské Dinamo Riga.

„Kde jsem byl, tam jsem chytal 90 procent zápasů. I na to koukali. Musím zaklepat, že jsem neměl žádná zranění. Věřím, že to tak bude pokračovat," řekl Hudáček.

Podle svých slov váhal, zda během války na Ukrajině zamířit do ruské ligy. „Řešil jsem morální dilema. Ale jestli já jako brankář nebo jakýkoli jiní hokejisté budeme hrát v KHL, myslím si, že tohle neovlivní, zda válka na Ukrajině bude, nebo nebude a zda bude ruská agrese pokračovat nebo ne," prohlásil Hudáček.

Slováci v KHL
Patrik RybárbrankářSpartak Moskva
Július HudáčekbrankářBarys Nur-Sultan
Adam HúskabrankářN. Novgorod
Michal ČajkovskýobránceNovosibirsk
Christián JarošobránceOmsk
Michal KrištofútočníkVladivostok
Adam LiškaútočníkČerepovec
Samuel BučekútočníkNižněkamsk

Stal se tak osmým Slovákem, který bude v této sezoně nastupovat v KHL. Slovenský svaz ledního hokeje narozdíl od toho českého, švédského, finského či lotyšského rozhodl, že hráčům působícím v ruské lize nebude zakazovat reprezentovat.

Reklama

Související témata: