Hlavní obsah

Rozhodnuto! Slováci z KHL mohou reprezentovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkonný výbor slovenského hokejového svazu ve čtvrtek rozhodl, že hráči, kteří působí v Kontinentální hokejové lize (KHL), mohou reprezentovat. „Do reprezentace budeme zvát hráče podle aktuální formy, nikoliv podle ligy, v níž působí,“ uvedl Slovenský hokejový svaz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý obránce Sparty Praha Michal Čajkovský.

Článek

„Výkonný výbor a Slovenský svaz ledního hokeje budou vždy respektovat mezinárodní dohody a platné zákony Slovenské republiky. Máme za to, že hráči, kteří aktuálně působí v Rusku, neporušují mezinárodní dohody ani naše zákony," uvedl svaz. „Budeme se opírat o olympijskou chartu, podle níž má být sport nástrojem ke spojení. Útoky a nevraživost vůči sportovcům jsou neakceptovatelné stejně tak, jako je nepřijatelný jakýkoliv válečný konflikt," dodal svaz ve svém stanovisku.

V KHL aktuálně působí sedm slovenských hokejistů: brankáři Patrik Rybár a Adam Húska, obránci Michal Čajkovský a Christián Jaroš a útočníci Michal Krištof, Adam Liška a Samuel Buček.

Krok hokejového svazu se nelíbí jeho dlouholetému sponzorovi společnosti Orange Slovensko, která ho chce zvrátit. "Situace na Ukrajině nám není lhostejná, což potvrzuje naše promptní zapojení do pomoci po vypuknutí války. Svaz jsme kontaktovali, vyjádřili svoje znepokojení a o této situaci budeme dál jednat se záměrem, aby toto rozhodnutí přehodnotili," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Palovský.

Hráče z KHL nebudou zvát do národního mužstva kvůli ruské agresi na Ukrajině v České republice, ve Švédsku a ve Finsku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.