Hlavní obsah

Směšné a primitivní odůvodnění! Legendární Šťastný se tvrdě opřel do slovenského svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj Výkonného výboru Slovenského svazu ledního hokeje (SZLH) o pozvánkách hráčů působících v KHL do slovenského národního mužstva označil bývalý čs. hokejový reprezentant Peter Šťastný za tichý souhlas s válečnými zločiny páchanými na ukrajinském lidu ruskou armádou. „Nic na tom nemění ani směšné a primitivní odůvodnění,“ uvedl Šťastný podle Denníku N.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý hokejista Peter Šťastný (vpravo)

Článek

Mistr světa upozornil, že civilizovaný svět odsuzuje, izoluje nebo bojkotuje Rusy a Bělorusy za tato zvěrstva. „Jsem velký fanoušek Mira Šatana (prezident SZLH-pozn. redakce) a osobně si myslím, že listopadu 1989 přišel do slovenského hokeje až jeho zvolením, i když největší zásluhu na celém obratu má Mišo Handzuš," konstatoval Šťastný, který v roce 1980 emigroval z Československa do Kanady se svými bratry Mariánem a Antonem, se nimiž si zahrál v NHL.

Šťastný věří, že Šatan a svaz své rozhodnutí ještě přehodnotí. „Miro a jeho SZLH se musí přidat k prozápadním a civilizovaným hodnotám. Jinak se slovenský hokej opět vrátí před listopad 1989. Některým by to určitě vyhovovalo," dodal 65letý bývalý hokejista.

Držitel Stanley Cupu s Chicagem Blackhawks Michal Handzuš na znak nesouhlasu s postojem svazu v úterý ukončil své působení ve výkonném výboru SZLH. „Za těchto okolností nevidím možnost, jak bych mohl pokračovat," uvedl.

Výkonný výbor SZLH svůj postoj vysvětlil tím, že hráči aktuálně působící v Rusku neporušují žádné mezinárodní dohody ani slovenské zákony. Zároveň se odkázal i na olympijskou chartu, podle které má sport společnost spojovat. „Útoky a nevraživost vůči sportovcům jsou neakceptovatelné, stejně jako jakýkoliv vojenský konflikt," uvedli zástupci slovenského hokeje.

V nadcházející sezóně KHL bude hrát osm Slováků. Jsou to brankáři Július Hudáček, Patrik Rybár a Adam Húska, obránci Christián Jaroš a Michal Čajkovský a útočníci Adam Liška, Samuel Buček a Michal Krištof. Více cizinců v KHL je pouze z Kanady a USA.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko