Hlavní obsah

Zářez ve slovenské extralize. Puk šel vedle brány, rozhodčí odmítli video a uznali gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gól, který svět neviděl. Rozhodčí ve slovenské hokejové extralize uznali trefu Nových Zámků proti vedoucí Spišské Nové Vsi do posunuté klece navzdory tomu, že kotouč šel jednoznačně mimo tradiční místo usazení branky. Bizarní a kontroverzní gól byl nakonec při hostující výhře 4:3 vítězný.

Foto: Profimedia.cz

Hokejisté Spišské Nové Vsi se na archivním snímku radují z branky.

Článek

Běžela polovina utkání, když se Nové Zámky za stavu 3:1 řítily v oslabení do přečíslení. Český útočník Radek Prokeš skvěle přihrál na pravou stranu Václavu Stupkovi, jenž na první pokus trefil beton Filipa Suráka.

Brankář se přesunoval tak vehementně, že u toho vyhodil levou tyčku z kolíku. A do posunuté branky poté Stupka umístil svou dorážku, kterou rozvlnil síť a začal se radovat.

Ano, góly do posunuté branky lze dle pravidel uznávat už téměř deset let. Jenže puk musí projít přes brankovou čáru místem, kde obvykle branka stojí. To se v tomto případě stoprocentně nestalo, Stupkova střela by totiž dle záběrů z kamery nad ledem zamířila přibližně o decimetr vedle levé tyčky.

Co se však stalo ve Spišské Nové Vsi? Rozhodčí Miroslav Štefík, který situaci pozoroval zblízka, leč z druhé strany, než by potřeboval, okamžitě ukázal na branku a gól uznal. Nic na tom nezměnily ani protesty Suráka i dalších domácích hráčů, kteří se snažili sudího přesvědčit, aby šel situaci zkontrolovat na video.

Jenže zkušený rozhodčí si tvrdošíjně stál za svým a gól na 4:1 ze střely, která ani nemířila mezi tři tyče, nerozporoval. Na situaci po utkání upozornil na sociální síti X Richard Rapáč, generální manažer Spišské Nové Vsi a bývalý hokejista Litvínova nebo Liberce. „Věřím, že tento ‚gól‘ pomůže a naši rozhodčí budou v budoucnu takovéto situace zkoumat na videu. Vždyť na to tu techniku máme,“ vyťukal na svém profilu.

Lídr tabulky se sice v utkání dotahoval, nakonec ho však může mrzet právě podivný gól soupeře. Prohrál totiž 3:4 a zapsal čtvrtou porážku v řadě. Spišská Nová Ves tak drží už pouze jednobodový náskok na rozjetý Poprad. Nové Zámky jsou předposlední, ale ztrácejí na desáté místo Liptovského Mikuláše, které zajišťuje postup do předkola, jen dva body.

Reklama

Související témata: