Hlavní obsah

ANALÝZA: Bartošák mimo hru. V čem bude Hradci nejvíce chybět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik patřil k nejlepším brankářům letošní sezony. Další starty ale v nejbližší době hokejový brankář Patrik Bartošák nepřidá. Kvůli osobním problémům ho Hradec Králové postavil mimo sestavu. Sport.cz se na výkony 30letého brankáře zaměřil detailněji. Jak moc bude Bartošák Mountfieldu chybět?

Foto: Profimedia.cz

Brankář Hradce Králové Patrik Bartošák inkasuje třetí branku v zápase s Karlovými Vary.

Článek

Co se týče základních dat, patřil Bartošák letos mezi nejlepší brankáře. Kromě čtyř nul se dostal na úspěšnost 91,9 procenta a průměr obdržených branek stačil za 17 zápasů na rovné dvě na utkání. V obou ohledech patří k nejlepším, a to na 6., respektive 4. místo.

Bartošák umí předvádět klíčové zákroky. Ve všech herních situacích má 5,7 chycených gólů nad očekávání, což ho řadí mezi absolutní extraligovou elitu. Zcela stěžejním mužem byl pro Hradec Králové v oslabení, kde chytil 7,24 gólu nad očekávání. To je vůbec nejlepší číslo z celé soutěže, ve kterém se mu žádný jiný brankář ani nepřiblížil. Nejbližší vyzyvatel Dominik Hrachovina je na hodnotě 5,54.

Foto: Sport.cz

Projekce Patrika Bartošáka

V nejkritičtějších chvílích tedy Bartošák umí tým podržet. Při hře pět na pět nejsou jeho analytická data tak oslnivá. Naopak. V chycených gólech nad očekávání patří k podprůměru s hodnotou -1,78. To znamená, že dostal o téměř dva góly více, než by měl.

Relativní problémy měl 30letý brankář také proti střelám se střední či nižší nebezpečností. Je ale třeba dodat, že Mountfield je jedním z týmů, jehož brankáři musí čelit nejméně střelám. O to více je každá chyba gólmanů viditelnější.

Lehce nadprůměrná čísla měl Bartošák proti střelám ze slotu. V takových případech měl úspěšnost 84,2 procenta při všech herních situacích, což je lepší číslo, než má 70 procent všech extraligových brankářů. Rodák z Kopřivnice vyhrál ze 17 zápasů osm a hned ve dvou případech tyto zápasy pro svůj tým doslova ukradl. Jeden zápas naopak svým výkonem týmu pokazil.

Ukradené zápasy
V analytických číslech se jedná o takové zápasy, kdy měl Bartošák více chycených gólů nad očekávání, než o kolik branek jeho tým vyhrál. To znamená, že např. při výhře 2:0 byla jeho hodnota gólů chycených nad očekávání 2,00 či vyšší.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec