Hlavní obsah

ANALÝZA: Kdo ovládne bodování extraligy? Růžička i Filippi mají podobné přednosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číslo dva bude provázet páteční a nedělní kolo hokejové extraligy. Dva hráči, které dělí dva body, budou mít k dispozici dva zápasy na to, aby se rozhodlo, kdo se stane králem bodování. Mírně navrch má v tuhle chvíli třinecký Martin Růžička, jehož náskok bude dohánět liberecký Tomáš Filippi. Na oba hráče se Sport.cz detailně zaměřil ve své analýze.

Foto: Jaroslav Ožana, Sport.cz

Zleva Tomáš Filippi z Liberce a Martin Růžička z Třince.

Článek

Oba hráči jsou si velmi podobní také herně. Snad jedinou výjimkou je tranzice, ve které Filippi vyčnívá daleko více než Růžička. To ale může být do jisté míry způsobené i preferovanou hrou koučů Pešána, respektive Motáka. Bodů má Růžička na kontě před 51. kolem 61, Filippi 59.

V čem jsou oba hráči mezi extraligovým nadprůměrem, je tvorba šancí pro své spoluhráče. V přepočtu na 60 minut hry Růžička nahraje spoluhráčům na střelu třináctkrát. Filippi má sice tuto hodnotu na čísle 10,3, jeho přihrávky jsou ale většinou do nebezpečnějších pozic. V tom liberecký útočník vyniká a je lepší než 95 procent všech extraligových útočníků.

Foto: Sport.cz

Projekce Tomáše Filippiho

Souhrnně je v ofenzivních ukazatelích Filippi lepší než 94 procent všech útočníků a Růžička dokonce než 96 procent. Podobně platní jsou oba borci, mezi kterými se o králi bodování rozhodne, také v početních výhodách.

Osmatřicetiletý útočník Třince v nich pokračuje v roli, kterou má při hře pět na pět a zásobuje spoluhráče přihrávkami na střelu. Vyprodukuje jich hned 18,4, přičemž se ale jedná často o přihrávky opravdu gólové. Z Růžičkových pasů mají spoluhráči téměř 2,7 očekávaného gólu při přesilových hrách. To je jedno z nejlepších čísel v celé lize.

Filippi na tom sice není špatně, ale oproti konkurentovi z Třince zaostává s hodnotou 1,1.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nejhezčí góly libereckého Tomáše FilippihoVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Liberecký útočník přitom v přesilovkách odehrál za celou sezonu o téměř deset minut více než jeho třinecký kolega.

Co se střelby týče, má Filippi oproti Růžičkovi o jeden gól víc. Střelecké štěstí se na něj během sezony přece jen více usmálo. Jedenatřicetiletý útočník zaznamenal 24 branek, ale dle metriky očekávaných gólů jich měl dát jen 16,6. Znamená to, že je hodně nad očekávání. Konkrétně o 7,41 branky na zápas, což je vůbec nejvyšší hodnota v celé soutěži.

Růžička je nad očekávání také, ale jen o 3,32 gólu. Podobná čísla „nad plán“ měl však loni i předloni. Drží se tak svého standardu a jedná se zkrátka o nadprůměrného kanonýra. Filippiho střelecká výkonnost je také slušná, ne však tak konzistentní jako u Růžičky. Ve dvou z předchozích třech sezon skončil v rozdílu vstřelených a očekávaných gólů v záporných hodnotách.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nejhezčí góly třineckého Martina RůžičkyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Faktorů, které by mohly rozhodnout boj ve prospěch jednoho či druhého, bude více. Růžičkovi může pomoci fakt, že Třinec už v základní části o nic nehraje. Spoluhráči mu tak k vítězství v kanadském bodování mohou více pomáhat. Liberec naopak ještě čekají klíčové zápasy v boji o první čtyřku.

Sluší se dodat, že Třinec čeká domácí zápas s Pardubicemi a na závěr soutěže zajíždí do Brna. Liberec se v pátek střetne doma také s Kometou a v neděli jede na plzeňský led.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.