Hlavní obsah

ANALÝZA: Kometa na dně. Trápí ji bránění a speciální formace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už konečně začala dávat góly, přesto má na kontě stále nula bodů. Kometa Brno nadále uzavírá tabulku hokejové extraligy, a to už bez trenéra Patrika Martince, který na vlastní žádost skončil na střídačce po prohře s Litvínovem. Ačkoli se celek z moravské metropole herně přece jen zvedá, značně posílený tým musí ještě hodně přidat.

Foto: Radek Petrášek, Sport.cz

Brněnský gólman Štěpán Lukeš porážce v Mladé Boleslavi nezabránil.

Článek

Kometu je třeba pochválit za zlepšenou útočnou činnost. Svědčí o tom nejen pohled na samotné výsledky, ale také do analytických dat. V prvních dvou kolech prohráli Brňané shodně dvakrát 0:4, poté nestačili na Litvínov (2:3) a naposledy v neděli na Mladou Boleslav (3:6).

Především s Litvínovem ale měli skórovat vícekrát. Za celý zápas si Kometa vypracovala celkem devět střel s vysokou nebezpečností a z rozboru analytických dat vyplývá, že měla v zápase vstřelit 4,14 gólu. To je téměř totožné číslo, které Brno vyprodukovalo za první dvě utkání dohromady (4,29).

S porážkami Komety daleko více souvisí dění na opačné straně kluziště a také speciální formace. Moravané zatím inkasovali 17 branek, v tom jsou nejhorší v lize. Problémové je bránění při hře pět na pět, kdy Kometa svým soupeřům dovolila vytvořit 2,6 očekávaných gólů na šedesát minut hry. V celé lize je na tom hůře jen Plzeň, Liberec a Litvínov.

Foto: Sport.cz

Dominik Furch a Štěpán Lukeš zatím patří k nejhorším brankářům v letošní sezoně

Z defenzivního marastu nevytáhli Kometu ani brankáři. Dominik Furch i Štěpán Lukeš patří analyticky zatím k nejhorším gólmanům extraligy. Ve statistice chycených gólů nad očekávání je Lukeš vůbec nejhorší (-3,98) a Furch ho na druhém místě následuje (-3,48). U obou se tato statistika podepisuje i na úspěšnosti zákroků (Furch má 86,1 % a Lukeš 73,9 %).

Moravané si nejsou schopni pomoci ani při hře speciálních formací. Ačkoli mají ve svém středu skvělého nahrávače Holíka, střelce Mosese či ofenzivní beky Lintuniemiho a Gazdu, na přesilových hrách to zatím není znát. V početní výhodě Kometa strávila na ledě 35 minut a 46 sekund, vůbec nejvíc z celé soutěže. Z celkového počtu 20 přesilovek ale využila jedinou. Úspěšnost pět procent je společně s Olomoucí nejhorší v extralize.

Očekávané góly
Očekávané góly měří kvalitu šance tak, že na základě informací o podobných střelách v minulosti vypočítá pravděpodobnost, s jakou bude proměněna. Střela z mezikruží má větší šanci na úspěch než střela od modré čáry. Hodnotu ale ovlivňuje také fakt, zda hráč střílí forhendem či bekhendem, nebo zda se jedná o připravenou střelu či střelu z voleje. Například střela s hodnotou 0,1 xG skončí při deseti střelách v brance jednou. Hodnoty všech střel za zápas se pak sčítají a dohromady tvoří týmové očekávané góly, tedy xG.

Jenže Olomouc je v přesilovkách daleko nebezpečnější. Za podobný herní úsek (34:52) si vypracovala 10,8 očekávaného gólu na šedesát minut, u Komety je tato hodnota pouze 4,7. Horší jsou v celé soutěži už jen České Budějovice a Kladno.

Snad ještě větším problémem Komety je oslabení. Gól zatím dostává z každé druhé početní nevýhody. Mizernější bilanci nemá žádný jiný tým. Štěstí pro Brňany zatím je, že patří k nejslušnějším týmům, v oslabení strávili jen 19 minut a 10 sekund, po Vítkovicích druhé nejmenší číslo. V přepočtu na šedesát minut hry ale dovolili soupeřům 8,5 očekávaného gólu. Za sebou nechali jen České Budějovice a Třinec.

Právě jihočeský Motor je ve středu dalším sokem Komety. Vymažou Brňané nulu v kolonce bodů?

Reklama

Související témata: