Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Pešánova reakce byla stěžejní. Jaks předvedl knokaut jako v boxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten, kdo má rád hokej jako takový, musí play off milovat. Balancuje se v něm totiž na hraně úplně všeho. Na hraně vypadnutí či pokračování, stejně tak ale na hraně tvrdé hry a faulů.

Foto: Luděk Peřina, Sport.cz, ČTK

Trenér Liberce Filip Pešán (vpravo) se svým asistentem Borisem Žabkou

Článek

Jako jediná ze čtyř sérií předkola pokračuje ta mezi Libercem a Olomoucí. Moc se mi líbila reakce trenéra Bílých Tygrů Filipa Pešána v prvním zápase. U nakonec neuznaného gólu jeho týmu za stavu 0:0 se rozhodnutí rozhodčích rychle měnila, on ale zachoval chladnou hlavu.

Zůstal tak klidný a připravený na sérii, že se už vůbec nedivím, že Liberec dokázal v Olomouci dvakrát vyhrát a srovnal stav série na 2:2. Přišlo mi, že Severočeši jsou připraveni přijmout případnou nepříznivou situaci a nepříznivý vývoj série.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, rozhodčí Sýkora před prodloužením vysvětluje trenérovi domácích Pešánovi zmatky při neuznaném góluVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Pešánova reakce v úvodním utkání opravdu byla stěžejní a poslední dva vyhrané zápasy v Olomouci jsou pokračováním soustředěného výkonu a vlastně sebedůvěry Liberce. Ten se teď po hodně špatně rozehrané sérii vrací domů a může před vlastním publikem postoupit. Abyste ale v play off vyhráli tři zápasy za sebou, to už musíte být opravdu hodně dobří a silní.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov–Plzeň, ostrý faul Lva a následná bitkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Při onom balancování na hraně přicházejí i tvrdé zákroky. Jak trefit soupeře, aby ho to bolelo, aby věděl, že tam jste, ale přitom nefaulovat? V sérii Litvínova s Plzní se to nepovedlo Lvovi, který Jakse stojícího půl metru před hrazením poslal hlavou na mantinel. Nezvládl to o dva dny později ani Jaks, který sestřelil jedoucího Schleisse do hlavy.

Oba po zásluze dostali tresty na pět minut a do konce utkání. Trochu bych se ale pozastavil nad dodatečným čtyřzápasovým trestem pro Jakse od disciplinárky. Přijde mi tvrdý, i když chápu, že Schleisse vzal na hlavu, což je obrovský problém.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň–Litvínov, faul Jakse Video: Tipsport Extraliga / BPA

V souboji by měl hráč buď přibrzdit, nebo soupeře trefit ramenem přesně na rameno. V té rychlosti to ale prostě nelze takhle naplánovat. Jakse se rozhodně nezastávám, udělal brutální zákrok, Schleisse doslova knokautoval. Byla to pecka jako v boxu, za které se dáváte dlouho dohromady.

Myslím si, že dodatečných trestů bude přibývat, protože play off přináší hru na hraně. A tak to má být.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec