Hlavní obsah

Bez finále i MS, psychicky zlomený. Teď má opora Sparty proti Třinci šanci na reparát

Hrál tehdy v životní formě. Výbornými výkony táhl loni v play off hokejovou Spartu, po semifinále byl nejproduktivnějším hráčem. V posledním duelu série proti Motoru však David Tomášek utrpěl zlomeninu kotníku a finále sledoval s berlemi jen z tribuny. Stejně jako následné křepčení Třince s pohárem. Teď má 26letý útočník už ve čtvrtfinále šanci na reparát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek ze Sparty v zápase proti Třinci.

Článek

Když mu v šarvátce s Jiřím Novotným zajela brusle do rýhy a on si přisedl pravý kotník, hned věděl, že je zle. Že může zapomenout nejen na extraligové finále, ale i na MS, kam se reálně mohl probojovat. Logicky byl prvních pár dní psychicky zlomený.

I teď - před vstupem do vyřazovacích bojů - si na rok staré bolestivé období vzpomněl. „Ale jen velmi krátce. Strávil jsem dost času tím, abych tenhle moment uzavřel a vyčistil si ho z hlavy. Stálo mě to dost úsilí. Věřím tomu, že je to jediná cesta, jak jít dál," míní Tomášek.

Ví, že proti Ocelářům, kteří ovládli poslední tři dohrané sezony, nečeká Spartu jednoduché čtvrtfinále. „Jejich mistrovský hattrick není náhoda, jádro mužstva má Třinec velmi podobné tomu z minulých sezon. Ti kluci mají s play off bohaté zkušenosti," uvědomuje si Tomášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek ze Sparty Praha.

Třinec bude spoléhat opět hlavně na strojovou a propracovanou defenzivu. „Asi jde vyhrát titul i aktivním hokejem, v Česku ale většinou uspěl ten, kdo to zatáhl. My jsme v této sezoně dokázali, že umíme vyhrávat i na 1:0. Dřív jsme možná chtěli dávat spousty gólů, což nás někdy stálo výsledek," soudí s 37 body druhý nejproduktivnější hráč Pražanů v základní části.

„Ale nejde pořád hrát jen zanďoura. Klub jako Sparta chce hrát atraktivní hokej pro fanoušky," tvrdí Tomášek a věří, že jeho mužstvu pomůžou i výhry z posledních dvou duelů s Třincem. „Pro hlavu je strašně důležité, že trošku víme, jak na ně. Stejně jako může být plus, že takové mini play off jsme hráli vlastně přes půlku sezony, kdy jsme do toho museli šlápnout," připomíná, že Sparta se před listopadovou výměnou trenérů potácela u dna tabulky.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec