Hlavní obsah

Boleslav zřejmě nebude mít nárok hrát hokejovou baráž

PRAHA

I kdyby hokejisté Mladé Boleslavi uspěli v prvoligovém finále s Ústím nad Labem, právo bojovat o postup do extraligy se Vsetínem s největší pravděpodobností nezískají. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) totiž zrušil své předešlé rozhodnutí, které upravovalo podmínky pro start vítěze první ligy v baráži. Středočeši je nesplňují a baráž by se tak zřejmě letos nehrála.

Článek

Navíc vzhledem k tomu, že extraligu řídí Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), nebylo předchozí rozhodnutí hokejového svazu pro zástupce nejvyšší soutěže závazné. I nadále tak platí podmínky, které musí vítěz první ligy splňovat. Například musí mít odpovídající stadion a dostatečné ekonomické zajištění.

Adept na postup mezi elitu musí mít i stanovenou základnu mládeže a před začátkem baráže musí klub doložit, že je účastníkem extraligy nebo první ligy juniorů a dorostu, přičemž alespoň jeden z těchto celků musí hrát v nadcházející sezóně v nejvyšší soutěži.

Trable s mládeží

Mladá Boleslav má stejně jako řada dalších prvoligových účastníků problémy splnit bod týkající se mládeže. Žádný z jejích týmů nehraje v extralize své věkové kategorie. Hokejový svaz v únoru rozhodl, že adeptům na postup povolí nejvyšší soutěž mládeže si případně koupit, jako to bylo možné v minulosti. V pátek ale své rozhodnutí i díky intervenci APK vzal zpět.

"Většina klubů se pozastavovala nad tím, že se v průběhu sezony účelově mění pravidla. Proto byl na jednání APK předseda svazu dotázán, co je pravdy na tom, že výkonný výbor údajně přijal tuhle výjimku. Minulý týden pak byla zrušena," řekl dnes ČTK ředitel soutěže Stanislav Šulc.

Jednu nespravedlnost nahradit druhou

Předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek přiznal, že se baráž opravdu teoreticky nemusí hrát. ČSLH s tím ale podle jeho slov nemůže nic udělat. "Problém je v tom, že jsme se snažili jednu nespravedlnost nahradit druhou," řekl Kulhánek ČTK. Vsetín, který byl celou sezonu v extralize beznadějně poslední, si stěžoval, že se kvůli platným pravidlům také nemohl posilovat. Hokejista, který chce nastoupit v baráži a není kmenovým hráčem týmu, musí za tým odehrát minimálně patnáct zápasů.

Mladá Boleslav se fakt, že se pravidla vrátila do staré podoby, dozvěděla stejně jako Ústí nad Labem v pátek odpoledne. "Rozhodnutí svazu bereme na vědomí. Finále ale chceme vyhrát. Pokud se nám to podaří, což je daleko, když stav série je 1:1, tak se pak uvidí, co bude dále," řekl ředitel klubu Antonín Miškovský ČTK. Středočeši by podle jeho slov ale určitě nějaké kroky, zřejmě právní, učinili.

Boleslav finále nevypustí

Tým trenéra Jana Neliby podle Miškovského rozhodně finálovou sérii nevypustí. "Sport se hraje proto, aby se vyhrálo. Ústí nic nedarujeme. A pokud se nám to podaří, tak se musí někdo na svazu chytit za nos," řekl Miškovský. Jistou účast v baráži, v případě vítězství v první lize, však nemá ani Ústí nad Labem. K tomu, aby Severočeši mohli Vsetín vyzvat, musí jejich junioři úspěšně dokončit finálovou část první ligy.

Podle Kulhánka by opakování současné situace zabránilo zavedení licenčních podmínek a přímého postupu a sestupu. "Věřím, že pro příští nebo přespříští rok se nám je podaří zavést. To je jediné řešení, aby se něco podobného opět nestalo," uvedl Kulhánek.

Reklama