Hlavní obsah

Budík se vrátil po dlouhém zranění a rozhodl v oslabení. Trefu věnoval zesnulé babičce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší návrat si nemohl představit. Poslední zápas odehrál plzeňský hokejista Vojtěch Budík 18. října proti Mladé Boleslavi. V utkání se zranil a do extraligového kolotoče naskočil opět až proti Bruslařskému klubu. A jako obránce jedinou trefou duelu rozhodl souboj sousedů v tabulce, navíc netradičně z brejku v oslabení.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva střelec jediného gólu zápasu Vojtěch Budík z Plzně a Jan Stránský z Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

Hru čtyři na pět má Plzeň téměř nejhorší v soutěži. Domácí přesto nevyužili ani jednu z pěti přesilovek. Při čtyřminutové početní výhodě se navíc dopředu dostal Mertl právě s Budíkem, jenž obdržel přihrávku a střelou na bližší tyč propálil Novotného. „Tahle trefa a vítězství je pro babičku, která už bohužel není mezi námi," říkal dojatý hrdina zápasu.

„Nečekal jsem, že zamířím takhle přesně. Za gól jsem moc rád," usmíval se navrátilec do sestavy, který se zotavoval ze zranění v horní části těla. „Byl to na ledě trochu nezvyk. Fyzicky jsem byl připravený dobře, ale hlava už si na zápasy trochu odvykla," přiznal 24letý Budík, jenž oceňoval skvělý výkon celého týmu. „Všichni jsme plnili úkoly na sto procent. A dostali jsme pochvalu od trenérů za nejlepší letošní výkon," prozradil bek.

Základ úspěchu ležel v kvalitní obraně. Škoda pouštěla soupeře do velkých šancí jen výjimečně. Příkladně bojovala. Jak se říká, žrala led. „Utkání jako v play off. Pevná obrana a chodili jsme do brejků. Jen škoda, že jsme si vítězství nepojistili," hodnotil Budík.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Maris Bičevskis z Boleslavi a brankář Plzně Miroslav Svoboda.

Modrobílí poskočili na páté místo tabulky. „Rádi bychom se drželi takhle nahoře. Chceme do elitní čtyřky a postoupit přímo do čtvrtfinále," poodkryl cíle Budík. Plzeňané ovládli už čtvrté utkání v řadě. Ve všech měli méně střel než soupeř, ovšem pokaždé je podržel Miroslav Svoboda, který má za tyto duely 96,8% úspěšnost zákroků.

Proti Boleslavi vychytal druhou nulu v sezoně. Euforii však podle něj Západočeši krotit nemusí. „Ani žádná není. Série je samozřejmě hezká, ale pracujeme pořád stejně," mínil 27letý gólman.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V bitce (zleva) Adam Jánošík z Boleslavi a Samuel Bitten z Plzně.

Šňůra Boleslavi naopak skončila, po třech výhrách vyšla střelecky naprázdno. Domácí nenastartovala ani parádní bitka Adama Jánošíka s plzeňským Samuelem Bittenem. Ten se chtěl rvát už v první třetině, ale s výzvou ke rvačce uspěl až o dvacet minut později. Ve nerozhodném a férovém pěstním souboji si oba borci rozdali pěknou řádku ran, ale na ledě neskončil ani jeden.

Vyrovnaný byl i celý zápas, zelenobílí však nevyužili ani jednu z 27 střel na branku. „Nedokázali jsme navázat na výkony z předchozích zápasů. Zase jsme dostali první gól. Ale tentokrát jsme jen naháněli soupeře a oni v klidu hráli hokej," litoval slovenský útočník Róbert Lantoši.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Plzně se radují z vítězství.

Návrat do dresu Bruslařů tak zhořkl obránci Davidu Bernadovi, kterého Boleslav získala zpět z hostování z Karlových Varů výměnou za jiného beka Matěje Stříteského. „Bohužel smutná obnovená premiéra. Ale jsem rád, že jsem zpátky," připustil 28letý rodák z Písku, jenž působí ve středočeském klubu už od juniorky.

„Comeback se seběhnul hodně rychle, stručně a jasně. Zavolal mi sportovní ředitel Martin Ševc, nastínil mi svou vizi a hned jsme se domluvili. Martin je člověk, za kterým rád půjdu zpátky a budu za něj bojovat. Stejně jako za Boleslav," vysvětlil Bernad. Doufal, že změna prostředí mu pomůže, ale nestalo se tak. „Prvotní opojení brzy vyprchalo. Ale aspoň jsem si pročistil hlavu a jsem zpátky. Snad tu zase nějaký pátek vydržím," dodal.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín