Hlavní obsah

Chci pomoct Kladnu do play off a mladým v rozvoji, říká kapitán Plekanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sezoně zvažoval, jestli má cenu pokračovat v kariéře, jenže sám dobře tuší, že i v 41 letech bude jednou z nejsledovanějších person extraligy. A navíc – proti svému týmovému kumpánovi Jágrovi je pořád vlastně ještě mladík. „Jakmile budu cítit, že na Kladně nejsem už nic platný a nemůžu pomoct, tak budu hrát jinde, nebo vůbec,“ říká pro Sport.cz Tomáš Plekanec, kapitán kladenských Rytířů.

Tomáš Plekanec před startem extraligyVideo: Sport.cz

 
Článek

Zvažoval jste konec hodně?

Spíš jsem se ohlížel na rodinu, protože nebýt jí, už bych dávno nemohl hrát. To byl bod číslo jedna mého rozhodování. K tomu jsem měl štěstí, že jsem nikdy nebyl zraněný, takže se cítím dobře. A říkal jsem si, že škoda končit, když zdraví drží a zatím cítím, že můžu hrát.

Bylo motivací také dostat Kladno konečně ze dna, aby se zase nemuselo zachraňovat v baráži?

Cítím se dobře fyzicky, že ještě mohu hrát na slušné úrovni, a s tím souvisí, že bych rád pomohl. Když zjistím, že to není ono, že jsem pomalý, že už to nepůjde, tak skončím a život jde dál. To poznám hned, protože rychlost už ve svých letech nezískám a už je to o tom, jak hráči vedle vás lítají či nelítají. To je vyloženě o pocitu, ne o gólech a bodech, protože ty vycházejí z toho, jakou roli na Kladně mám. Ale mým cílem je pomoct, aby se na Kladně konečně hrálo play off, a chci taky pomoct mladým klukům v jejich růstu.

Věříte, že to bude lepší?

Věřím, jinak bych se nevracel. Není nikde napsáno, že musím hrát na Kladně. Ale je to můj klub, tady jsem vyrostl. Dokud budu cítit, že můžu hrát na Kladně, tak tu budu hrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Kladna Tomáš Plekanec během rozhovoru pro internetový portál Sport.cz

Nakolik vám pomáhá, že si přípravu můžete řídit sám?

Jarda (Jágr) samozřejmě ví, jak to hráči mají a co potřebují. A já už vím, jak se dokážu připravit a vím, jak moje tělo reaguje na zátěž. Potřebuji posilovat tak, abych vydržel. To určitá pomoc je, protože bych samozřejmě nemohl cvičit jako ostatní. To nejde.

Zároveň jste s vaší partnerkou poměrně aktivní na sociálních sítích, a tak je poznat, že hodně cestujete.

Ano. Cestujeme rádi a rádi poznáváme nová místa jiným stylem, než jsme doposud poznávali. Vždyť já znám většinou jenom stadiony a hotely, Lucka pro změnu zase tenisové kurty. Takže když to jde, rádi vyrazíme někam na týden.

Třeba jako nedávno do Montrealu.

To je tedy zrovna asi jediné místo, které znám křížem krážem. Byli jsme kousek od něj, v horách a přírodě. Cestou jsme se tam zastavili a shodou okolností tu začal tenisový turnaj, na který se Lucka šla podívat. Já v Montrealu nebyl pět let, tak jsem se těšil, že uvidím pár známých, které jsem dlouho neviděl.

Mohl jste v hokeji poblázněném městě chodit normálně po ulici?

Sejde z očí, sejde z mysli. Ale pár lidí mě ještě poznalo, což bylo příjemné.

Vraťme se k hokeji. Mám pocit, že Kladno srážejí krize, kdy třeba prohrajete pět šest zápasů v řadě, což je ve vyrovnané lize vždycky hodně znát. Vím, že je to složitá otázka, ale dá se na to nějak připravit?

Na to je strašně těžká odpověď. Spoustu věcí se dá zlepšit, zvlášť když jste tak dlouho na spodku. Doufejme, že se nám povede začátek. Loni jsme ho měli výborný, hráli jsme dobrý hokej, drželi jsme se, ale pak jsme to zase nechytli. Celá sezona je o nějakém procesu a důležité je, jak budeme hrát v lednu, únoru, ne v listopadu.

Naskočí do zápasů i Jaromír Jágr?

Trénuje, chodí na led ve výstroji. Ale Jarda je majitel, hráč a trenér. Přes léto je majitel, teď je trenér, a až se rozhodne, tak z něj bude zase hráč.

Na Kladno se vrátil Michael Frolík, přišel třeba i Richard Jarůšek. Co říkáte na posily?

Že přišly skvělé zkušenosti, protože ty se nedají jen tak najít. Když hráči mají zkušenosti, tak se to pozitivně projeví. Zároveň je potřeba i rychlost a mládí a já věřím, že tam pár mladých kluků je, kteří mohou svou výkonností celý klub zvednout. Doufejme, že se jim bude dařit, že přispějí více body, že budou ofenzivnější a že si na ně soupeři budou dávat pozor, nejen na tři starší hráče. Já sám jsem na Kladně hlavně hráč. Snažím si spíš užít hraní, protože nevím, kolik let budu mít ještě před sebou.

Reklama