Hlavní obsah

Chci titul! Sparta nemůže mít jiný cíl, hlásí Patera a je připraven pohladit i zvýšit hlas

Čtyři sezony dělal formálně asistenta v Mladé Boleslavi, coby hlavní kouč však v nejvyšší hokejové soutěži ještě žádný tým nevedl. O to víc možná překvapilo, že od nadcházející sezony bude čtyřnásobný mistr světa a olympijský šampion z Nagana Pavel Patera šéfovat střídačce Sparty, v níž je na hráče i trenéry vždy největší tlak.

Tlaky ve Spartě asi budou větší, připouští Pavel Patera. Ale tlaky už jsou teď ve všech týmechVideo: Sport.cz

 
Článek

Neříkal jste si, jestli Sparta není na úvod až příliš velké sousto?

Čtyři roky jsme byli v Boleslavi s Radimem Rulíkem na rovnocenné pozici. Myslím, že nebude problém, abych totéž teď ve Spartě nezvládl s Patrikem Martincem.

Jako hlavní jste ale veden vy. Věříte si, že tlak a očekávání ustojíte?

Toť otázka. (usměje se) Uvidíme. Bude záležet na výsledcích. S Patrikem oba víme, co kluci potřebují. Chvilkami podpořit a pohladit, jindy být zase tvrdší a něco si říct. To ale ví i sami kluci v kabině.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pavel Patera udílí pokyny útočníkovi Vladimíru Sobotkovi.

Každopádně ve Spartě budete pod větším drobnohledem než v Mladé Boleslavi...

Je jasné, že tady budou tlaky větší. Od fanoušků i médií. Na druhou stranu tlak je ve všech týmech, každý chce být nahoře, případně se vyhnout úplnému dnu. To je všude. Jsem strašně rád, že jsem ve Spartě, v tak velkém klubu. Cíle moje, vedení, hráčů a celého realizačního týmu, jsou stejné. Tohle mě sem přivedlo. Nejvyšší ambice.

Takže od vás uslyšíme vyhlášení útoku na titul, na který Sparta čeká od roku 2007?

Sparta nemůže mít jiný cíl než titul. Budeme se chtít určitě rvát o první místo.

Jako hráč jste si vždycky dával ty nejvyšší cíle. Chcete tím nyní nakazit mužstvo?

Doufám, že jsou tímhle kluci nakažení už z minulé sezony, kterou měli velmi dobrou, jen chyběl ten poslední krůček k titulu. Zkušenosti z těžkých zápasů play off se nám budou hodit. Budeme se samozřejmě snažit na kluky vítěznou mentalitu přenést, ale věřím, že už tu je.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový trenér Sparty Pavel Patera hovoří s novináři.

Tým v létě prošel velkou obměnou. Jste se skladbou mužstva spokojený?

Tým je poskládaný velmi dobře. Základ máme výborný - velmi zkušenou osu týmu, která z velké části zůstala pohromadě. Kluci vyhráli spoustu velkých bitev v play off. Ti by to měli táhnout. Důležité jsou ale všechny čtyři lajny. Společně vyhráváme, společně prohráváme. Snad se nám povede ročník dobře odstartovat, získat si klid do začátku. Pak se uvidí. Hráčský trh ale budeme dál sledovat, přestupy se uzavírají až na konci ledna.

Jak vůbec máte s Patrikem Martincem rozdělené kompetence?

Úplně stejně, jak jsem to měl v Boleslavi. S Patrikem se budeme střídat ve všem. Ve vedení tréninků i porad a všech mítinků na zápasy. Takhle se mi to líbí a mělo by to fungovat.

Kdo bude mít na starost obránce a kdo útočníky?

Domluvili jsme se, že... No, i když, jak to říct... (na několik vteřin se odmlčí) Slušně jsem Patrikovi nakázal, že beky bude dělat on (chechtá se) On dělal obránce už v Motoru, takže jsem rád, že je převezme i tady.

Proč jste si k sobě Martince vybral?

Přišel jsem s nějakými jmény, totéž vedení. Když padla možnost na Patrika Martince, měl jsem jasno. Vůbec mě popravdě nenapadlo, že by mohl být volný, že by ho Budějovice pustily. Když mi o něm Jarda Hlinka s Petrem Tonem řekli, rovnou jsem prohlásil, ať pro jeho získání udělají všechno. Známe se výborně, lidsky si sedíme. Máme na hokej podobný pohled. Jsem nadšený, že to vyšlo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kouč Pavel Patera na prvním společném tréninku Sparty.

Sportovní manažer Jaroslav Hlinka bude na střídačce také, jako v uplynulém ročníku?

Ano, bude s námi na ledě i na všech trénincích. Bude regulérní součástí trenérského štábu, jen nebude dělat tréninky. Bude na všechno dohlížet. Má více manažerských povinností.

Chtěl byste navázat na ofenzivní styl hokeje, kterým se Sparta prezentovala v minulé sezoně pod vašimi předchůdci Jandačem s Hořavou?

Určitě. Budeme chtít hrát co nejvíce na puku, po ztrátě kotouče být aktivní a okamžitě ho získávat zpátky. Bude to od nás hodně bruslivý hokej. Musí to být ale samozřejmě vyvážené, abychom nepropadali. Proto teď potřebujeme do hráčů dostat co nejvíce kondice, abychom na takový styl hokeje vůbec měli.

Otázku gólmanů už máte příchody Jakuba Kováře a Josefa Kořenáře vyřešenou. Kdo z nich bude jednička?

Kuba je jasná jednička, Pepu ale taky budeme chtít dávat do brány, abychom pro závěr sezony měli oba gólmany rozchytané. Oběma brankářům jsme narovinu řekli, jak na tom jsou.

Nového trenéra má i vaše mateřské Kladno. Co jste říkal na angažování Otakara Vejvody, vašeho spoluhráče z legendární Blue Line?

Potěšilo mě to. Ota trénoval snad 25 let ve Švédsku, zkušenosti má. Těším se na zápasy proti němu. Každý bude chtít vždycky vyhrát, ale zápasy s Kladnem pro mě budou už tak speciální. O to víc, když na střídačce bude stát Ota.

Vzpomínáte na společné roky na ledě?

Bylo to krásné. Pamatuju si, jak jsme se (v roce 1996) společně rozhodli, že půjdeme do AIK Stockholm. Tenkrát jsme měli nabídku i ze Sparty, vybrali jsme si ale Švédsko. Byly to hezké roky.

Reklama

Související témata: