Hlavní obsah

Sparta má nové trenéry! Kdo nahradil Jandače s Hořavou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dva dny po porážce ve finále extraligy proti Třinci oznámila hokejová Sparta nové trenéry pro příští sezonu. A podle očekávání se hlavním koučem stal Pavel Patera, jeho asistentem byl jmenován Patrik Martinec, jenž se do klubu vrací po šesti letech. Nahradí tak trio Josef Jandač, Miloslav Hořava, Tomáš Hamara, kteří vedli pražský klub v právě skončeném ročníku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejová Sparta oznámila jména nových trenérů.

Článek

„Když jsme věděli, že oba naši hlavní trenéři chtějí po sezoně odpočinek, začali jsme hledat nové alternativy. Jakmile Pavel Patera skončil v Mladé Boleslavi, oslovili jsme ho a zjišťovali, zda by měl zájem u nás působit," říká sportovní ředitel Sparty Petr Ton s tím, že o Pateru měla Sparta delší dobu zájem.

Bývalý vynikající útočník, jenž coby hráč získal s nároďákem čtyři tituly mistra světa a byl i u olympijského zlata v Naganu, byl volný od konce ledna, kdy překvapivě po vzájemné dohodě skončil v Mladé Boleslavi, kterou vedl spolu s Radimem Rulíkem. V Bruslařském klubu působil Patera jako asistent poslední čtyři sezony, předtím dva roky byl jako hlavní kouč a následně asistent v prvoligovém Kladně.

„Po vynikající hráčské kariéře si prošel trénováním mládeže, u dospělých se (v Mladé Boleslavi) učil od skvělých trenérů Radima Rulíka a Miloše Hořavy, který v něm vidí možného kandidáta na trenéra pro národní tým. Sám jsem ho zažil při trénování a věřím, že u nás bude úspěšný," dodal Ton.

Josef Jandač stále čeká na titul. Nehroutím se z toho. Někdy je vám dáno, někdy neVideo: Sport.cz

Teď však přichází suverénně nejvyšší výzva v jeho trenérské kariéře. „Nabídka ze Sparty nepřichází každý den, je to pro mě velká výzva! Těším se hodně! Spartu beru jako první zkušenost s velkým klubem. Na klubové úrovni je Sparta nejvíce, co může být. Vnímám to i historicky," připouští Patera a ví očekávání od klubu budou daleko větší než byl zvyklý v Mladě Boleslavi.

„To mě ale nejvíc láká! Nechci mluvit o sobě, ale když jsme s nároďákem jezdívali na šampionáty, druhé nebo třetí místo nás nezajímalo. Chtěli jsme zlato. Chtěl bych se po posledním zápase radovat, a ne stát na lavičce a koukat se na radujícího se soupeře," říká odhodlaně a připouští, že poprvé jej Sparta kontaktovala už v únoru, kdy to vypadalo že národní tým nepřevezme po Filipu Pešánovi Fin Kari Jalonen, ale tehdejší kouč Pražanů Miloslav Hořava.

Jako asistenta si Patera vybral Patrika Martince. Ten v této sezoně stál po boku Jaroslava Modré na střídačce Českých Budějovic, které dotáhli k bronzu. Martinec hlásí návrat do Sparty po šesti letech, tehdy v klubu zastával post sportovního manažera.

„Patrika Martince, kterého si Pavel vybral, jsme měli také vytipovaného. Za to jsme moc rádi. Patrik má v sobě hluboké sparťanské kořeny a neustále se posouvá v trénování dál a dál. Jeho poslední angažmá v Českých Budějovicích je toho jasným příkladem," míní Ton.

„Jsem v první řadě strašně rád, že Patrik skončil v Budějovicích a můžeme spolupracovat ve Spartě. Už jsme spolu mluvili a něco nakousli, ale velkou schůzku máme až po víkendu. Věřím, že se na všem domluvíme a zodpovědnost si rozdělíme," prohlásil Patera s tím, že existuje možnost rozšíření trenérské štábu ještě o jedno jméno.

Patera už uvažuje nad tím, jakým stylem by se měl jeho nový tým prezentovat. „Záleží na tom, jaké typy hráčů budeme mít. Pro každého je nepříjemné, kdy mu soupeř dává málo prostoru a hodně bruslí. Takoví chceme být. Sparta má navíc hodně šikovné hráče, takže když se podaří všechno skloubit, bude to skvělé! Záleží ale na typech hráčů, věkové skladbě týmu a dalších faktorech."

A právě práce na finální podobě kádru pro příští ročník bude Paterovou náplní příštích dnů. „Musíme vytvořit jádro, které v létě maximálně doplníme o jednoho dva hráče. Kluci ve čtvrtek skončili sezonu, takže potřebují dostat volno, aby si fyzicky i psychicky odpočinuli. Až si orazí, skočíme do letní přípravy. Představu máme, ale přesné termíny budeme teprve ladit," uzavírá Patera.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec