Hlavní obsah

Co potápí český žákovský hokej? Děti se sportem končí, chybí trenéři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je problém žákovského hokeje v Česku? Děti se sportem končí, chybí trenéři. Druhý ročník hokejového fóra Kabina, které zorganizovalo vedení Českého hokeje, přineslo mimo jiné diskuzi o žákovském hokeji. Mládežničtí trenéři diskutovali problémy ve výchově nových hokejistů. Podle těchto expertů je potřeba děti u sportu udržet a přivést nové trenéry. A mělo by se i v žákovských kategoriích dbát na výsledek?

Foto: Český hokej, Twitter

Diskuzní fórum Kabina nastiňuje problémy českého hokeje.

Článek

Lukáš Jankovič, manažer sportovního oddělení Českého hokeje, si myslí, že mladých hráčů je u nás dostatek. „Je z čeho vybírat. V žákovských kategoriích máme kolem deseti tisíc hráčů," poodkryl Jankovič.

Jenže na rozdíl od Švédska nebo Finska se nedaří děti u hokeje udržet a končí často ještě před dorosteneckým věkem. „Mladé hráče máme, ale musíme co nejdéle zůstat v herním systému a u sportu samotného. Ve Skandinávii dokáží dovést mladé hráče do kategorie U15 v daleko větším množství než u nás," upozorňoval Petr Hubáček, trenér HC Warriors Brno a bývalý útočník.

Udržet dítě u hokeje by podle regionálního kouče Českého hokeje Oldřicha Kališe měl být hlavní úkol trenéra. „V nízké kategorii by měl hráče naučit chtít chodit na trénink a učit se nové věci. Zapálit dítě do hokeje. To je potřeba, aby byl menší úbytek mladých hokejistů," mínil Kališ.

Ovšem mládežnických trenérů je v současnosti nedostatek, což si uvědomuje i Jankovič. „Ubývají, potřebujeme jich mnohem víc. Pro kluby je těžké na ně najít finanční prostředky," uvědomoval si a jeho slova potvrdil i Roman Vondryska, kouč v Klatovech. „Na plný úvazek máme tři trenéry, zbytek koučuje ve svém volném čase. Jiná cesta není, shánět peníze je obtížné," říkal.

Trenér by se ale podle Vondrysky měl věnovat žákům na sto procent. „Měl by mít čas na přípravu a sebezdokonalování, ne přiběhnout ve čtyři hodiny uhoněný z práce a hned letět na zimní stadion," pokračoval. Jankovič podotkl, že jedinou výhodou menšího počtu koučů je, že příležitosti dostávají mladí trenéři. „Spousta čerstvých absolventů dostává důvěru a stávají se dokonce i šéftrenéry mládeže v klubech," poznamenal pracovník svazu Jankovič.

Experti ve fóru řešili i otázku tlaku na výsledek. „Ten je podstatou sportu. Ale nejde podléhat jen skóre, které je pouze jedno kritérium. Jsou mnohem důležitější věci, na které by měl trenér dbát," mínil Hubáček a ostatní s ním souhlasili.

Podle Jankoviče je jedno, jestli se skóre v žákovských kategoriích počítá, nebo ne. „Děti vždy hrají na vítězství, a i když se třeba skóre neukazuje na tabuli, sami si ho počítají. Trenéři ale musí upřednostnit dlouhodobý vývoj před aktuálním výsledkem," podotkl.

Podobný názor má i regionální trenér Kališ. „Jsem odpůrce taktických věcí. Kdybychom hráli jen na výsledek, tak některým koučům budeme za skóre na tabuli tleskat. Je ale klíčové učit hráče dovednosti. Nechat mladé hokejisty hrát a dělat chyby," doplnil.

Reklama

Související témata: