Hlavní obsah

Čutta posilou Pardubic, Kudělka se vrací do Vítkovic

Aktualizováno

Z Finska zpátky do extraligy. Hokejový obránce Jakub Čutta posílil Pardubice, další zadák Tomáš Kudělka se vrací z Pelicans Lahti do Vítkovic. Dvaatřicetiletý odchovanec Liberce Čutta naposledy působil rovněž ve finské lize v klubu SaiPa Lappeenranta a v této sezóně byl dosud bez angažmá. O pět let mladší Kudělka, jenž odešel do Finska v květnu, se do tréninku s vítkovickým týmem zapojí po vánočních svátcích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Čutta (vpravo) ještě v dresu Karlových Varů v souboji s Doležalem ze Slavie

Článek

"Jsme rádi, že jsme Jakuba získali. Je důrazným typem obránce s mezinárodními zkušenostmi, který nám pomůže zlepšit a vyztužit naši defenzívu. Věřím, že bude pravou posilou do našich zadních řad," řekl klubovému serveru sportovní manažer Pardubic Dušan Salfický.

"První pocity z příchodu do Pardubic mám jenom dobré, panuje u mě nadšení z nového působiště a věřím, že jej přenesu na led. Měl jsem i jiné možnosti, ale Pardubice svým zázemím a renomé je převýšily," prohlásil Čutta.

Po odchodu z Liberce do zámoří v roce 1998 strávil juniorský mistr světa z roku 2001 tři sezóny v juniorské WHL ve Swift Current. Na kontě má osm zápasů v NHL za Washington, který jej draftoval v roce 2000 ve druhém kole jako 61. hráče v pořadí. Převážně ale působil na farmách v AHL v Portlandu a později v Hershey.

V roce 2006 se vrátil do Liberce, další sezonu strávil v Rusku v dresu Nižněkamsku a pak v Čeljabinsku, v sezóně 2008/09 se zase vrátil do extraligy. Tři roky hrál za Karlovy Vary, pak jeden za Mladou Boleslav a předloni opět začal hájit barvy Liberce. Odtud zamířil v únoru do Lappeenranty. V extralize má na kontě 318 zápasů a připsal si 62 bodů za 25 branek a 37 asistencí.

Řepík zůstal v Lahti z Čechů sám

Kudělka si v Lahti připsal v 29 zápasech tři asistence. V týmu Pelicans skončil předčasně už jako druhý český krajánek po beku Josefu Hrabalovi, který před dvěma týdny zamířil do Třince. Jako jediný český zástupce tak zůstal v týmu útočník Michal Řepík.

"S Tomášem už jsme podepsali smlouvu, teď je jen nutné potvrdit transfer kartu. K týmu se připojí po Vánocích, ale je jisté, že proti Zlínu ještě nebude moci nastoupit. Pak uvidíme, zda bude moci nastoupit už na Slavii, nebo doma s Libercem," řekl vítkovickému serveru generální manažer Petr Husička.

Zlínský odchovanec Kudělka má v extralize za Zlín, Pardubice a Vítkovice na kontě 160 zápasů a 44 bodů za devět branek a 35 asistencí. V roce 2005 jej draftovala v pátém kole jako 136. hráče v pořadí Ottawa a následně odešel ze Zlína do zámoří. V NHL ale nehrál.

Po působení v juniorské WHL v Lethbridge nastupoval Kudělka na farmách v Binghamtonu v AHL a Elmiře v ECHL. Po návratu do Evropy hrál v sezóně 2010/11 také za TPS Turku.

Reklama