Hlavní obsah

Dědek ukázal skvost pro Pardubice: Bude to nejmodernější hokejová aréna v Evropě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to nejmodernější hokejová aréna v Evropě. Tak hovoří šéf hokejových Pardubic Petr Dědek o nové multifunkční hale, jejíž bude se svou developerskou skupinou D+D Real investorem. Postavena bude v areálu pardubického dostihového závodiště a otevření je naplánováno na konec srpna 2025. Dynamo by v ní následně mělo hrát domácí zápasy. Odhadované náklady? Aktuálně se pohybují mezi třemi až čtyřmi miliardami korun.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Vizualizace nové multifunkční arény v Pardubicích

Článek

„Plánujeme kapacitu 13 500 diváků pro hokej a 15 tisíc pro koncerty. Celý komplex zahrnuje kromě hlavní haly také tréninkovou plochu, hotel s restaurací a kongresovými sály, parkovací dům, který bude zároveň novou tribunou pro dostihové závodiště," prohlásil Dědek s tím, že v plánu je vybudování zázemí a ubytování pro hokejovou akademii. V areálu bude bazén, tělocvična a regenerační linka.

Multifunkční aréna má sloužit i pro koncerty, hokej navíc nebude jediným sportem, který v ní může být pořádán. Dědek si v tomto ohledu dává smělé cíle. Parametry hlavní i tréninkové haly budou umožňovat konání například tenisových turnajů ATP a WTA Tour, stejně tak se v nich můžou pořádat motokrosové závody nebo koňský parkur.

„Chceme, aby aréna žila celoročně. Součástí bude muzeum pardubického hokeje se síní slávy a rádi bychom, aby v ní své místo mělo muzeum Velké pardubické. Hokej a Velká pardubická jsou symboly města," řekl Dědek. Synergické bude využití arény se závodištěm v průběhu celého roku i při dostizích.

„V architektonickém návrhu jsme vycházeli z organických tvarů přírody a snažili se, aby aréna ideálně vyhovovala prostoru a prostředí, ve kterém má vyrůst. Ve tvaru arény se dají najít různé představy, ale pro nás je to primárně srdce, které bije pro pardubický hokej," uvedl architekt haly Tomáš Vymetálek.

Dědek se dušuje, že výstavba arény je jeho soukromou investicí, takže město nepřijde na žádné peníze. „Naopak městu přinese příjmy na dani z nemovitosti, ubytovací poplatky, přinese podnikatelům ve městě příjmy z turistiky a dlouhodobě se stane dalším symbolem Pardubic," míní Dědek a zmiňuje i dotaz, který často slýchá.

„Jaký to má přínos pro mě? Projekt má dlouhodobou návratnost, ale to není primární cíl. Když se podíváte do historie, Tomáš Baťa, velice úspěšný světový podnikatel, nestavěl jen výdělečné továrny, ale školy, nemocnice, divadla. Chci tím říct, že aréna má především sloužit ke sportu," avizuje šéf pardubického hokeje.

„Beru to jako součást zodpovědnosti za klub, který řídím. Nová aréna je nevyhnutelná. Rekonstrukce enteria areny (současného zimáku) by stála v příštích letech několik stovek milionů korun. Teď je ten nejlepší okamžik. Příští sezonu budeme slavit 100 let klubu a tohle je vklad do další stovky", uzavřel Dědek.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín