Hlavní obsah

Důvod, proč jsou cizinci výhodnější. S tabulkovým odstupným je třeba něco udělat, láteří Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrný cizinec je leckdy levnější než průměrný Čech. I taková slova zní od šéfů extraligových klubů. Hlavní důvod je prostý, za hokejisty ze zahraničí nemusí tuzemské kluby platit tabulkové odstupné. Jen za jednoho hráče může být takový rozdíl až několik set tisíc korun za sezonu. „Je nutné s tím něco udělat,“ říká například sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli tabulkovému odstupnému jsou pro nás cizinci výhodnější, přiznává Tomáš Vlasák

Článek

Zatímco s cizincem se klub domluví na podmínkách smlouvy, které obě strany stvrdí podpisem, při přestupu v rámci českých soutěží se věc má jinak. Kluby totiž za hráče platí tabulkové odstupné. To se určuje na základě několika faktorů, jako jsou věk, odehrané zápasy či produktivita.

Ceny hráčů se tak pohybují v rozmezí necelého milionu až po zhruba 1,3 milionu. Tuto částku navíc navyšují další koeficienty. Například jedná-li se o reprezentanta, či zda byl daný hráč draftovaný do NHL. U těch nejlepších tak částka může vyšplhat zhruba na 1,5 milionu korun. A to už jsou peníze, které klubové rozpočty citelně oslabí. Zvlášť v případě méně movitějších celků.

Tabulkové odstupné se trochu změnilo s pandemií koronaviru. Zavedlo se takzvané rolování. „Když jste chtěli přivést hráče, zaplatili jste za hostování 300 tisíc korun za rok a pak případně museli doplatit jeho tabulkové odstupné. Teď to sice neplatí, ale pokračuje platba 300 tisíc,“ vysvětluje sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.

Z dlouhodobého hlediska je však podle něj takový postup neúnosný. „Za několik let tyhle platby přerostou tabulkovou hodnotu hráče, což nikdo nechce. Je nutné s tím něco dělat. Musí to řešit valná hromada, takových hráčů už bude v extralize dost,“ míní trojnásobný mistr světa a dodává, že i proto v Plzni raději sáhnou po cizinci, za které tuto sumu neplatí.

Angažování staršího hráče vyjde klub na pět tisíc korun, kdežto dejme tomu 24letý hráč stejné kvality vyjde klub na 300 tisíc. Když je takových hráčů deset, je to rozdíl tří milionů oproti 50 tisícům.
Jan Peterek, sportovní manažer Třince

Podobně je na tom také Kladno, které se každoročně spoléhá na zahraniční hráče. „Jsou pro nás výhodní, i když ne všichni splní naše očekávání. Jsou ale levnější a neplatí se za ně tabulkové odstupné,“ říká sportovní manažer Rytířů a také bývalý útočník Jiří Burger.

Finanční částky přestupů ale řeší také v Třinci, který jinak patří mezi zajištěnější kluby v extralize. Podle sportovního manažera Ocelářů Jana Peterka by se měl přehodnotit bod v přestupním řádu, kdy mají starší hráči po odehrání 600 zápasů v extralize diametrálně jinou hodnotu než mladší hráči.

„Angažování toho staršího vyjde klub na pět tisíc korun, kdežto dejme tomu 24letý hráč stejné kvality vyjde klub na 300 tisíc korun. Sami si vyhodnotíte, že klub bude raději angažovat levnějšího a obdobně kvalitního hráče. Když máte takových hráčů deset, je to rozdíl tří milionů oproti 50 tisícům,“ nastínil Peterek.

Řada klubů tak volí levnější cestu a pokouší se trefit posilu ze zahraničí. V letošní sezoně už naskočilo do extraligy celkem 79 cizinců. Jejich počet se oproti dřívějším letům snižuje, i tak by ale dokázali sami poskládat více než tři týmy.

O zrušení tabulkového odstupného hovořil už v červnu v pořadu Příklep na Sport.cz šéf Českého hokeje Alois Hadamczik. „Kdyby to bylo na mně, tak by bylo zrušené už 10 let,“ říkal tehdy a vyslovil přání, že pro změnu najde ve výkonném výboru nadpoloviční většinu, tedy alespoň šest hlasů z 11.

Reklama