Hlavní obsah

Extraliga bez mladých, mizí do Kanady. Trénuje se tam stejně, ale ve větší konkurenci, míní Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládí vpřed? V české extralize to dlouhodobě neplatí. Výjimkou není ani nová sezona. Do všech odehraných kol naskočili pouze čtyři hokejisté juniorského věku (ročník 2004 a mladší). Dva z toho za Plzeň. „Dávat šanci mladým je pro kluby jako my cesta, ale dost složitá,“ uvědomuje si sportovní manažer Západočechů Tomáš Vlasák.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský útočník Adam Benák.

Článek

Už potřetí v řadě získal plzeňský klub pro nejlepší hokejovou akademii. Velkou zásluhu na tom má fakt, že se ve Škodovce nebojí dávat šanci mladým i v A-týmu. Letos za ně pravidelně hraje 17letý Adam Jiříček a nově i o rok mladší Adam Benák. To ještě na šanci čekají Jan Skok, Adam Dvořák nebo Marek Soukup, kteří už si premiéru odbyli v minulé či předminulé sezoně.

Útočník Benák s obráncem Jiříčkem, mladším bratrem Davida, jsou od zbytku juniorů výrazně odskočeni. A Vlasákovi je jasné, že v Plzni se dlouho neohřejí. „Můžou zůstat tak dva roky, Beny možná tři. Určitě půjdou na draft, budou to chtít zkusit v zámoří. Není šance tyhle mladé hráče udržet,“ mínil.

Pro klub je problém, že za vyblýskání klenotu nedostane skoro nic. „Hokej bohužel není jako fotbal. Za tyhle mladé kluky bohužel neobdržíme skoro žádné peníze, za ty nejlepší dostaneme jen nějakých 300 tisíc dolarů (v přepočtu necelých 7 milionů korun),“ líčil Vlasák. To jsou za několikaletou práci opravdu jen drobné.

Hokejisté juniorského věku v extralize:
Jméno:Věk:Tým:Zápasy:Průměrný čas na ledě:
Adam Jiříček17Plzeň313:27
Adam Benák16Plzeň313:42
Aleš Čech19Ml. Boleslav415:07
Jaromír Pérez18Liberec410:45
Vojtěch Hradec18Ml. Boleslav27:20
Adam Král17Liberec22:36
Jakub Dvořák18Liberec19:08
Matěj Přibyl19Vítkovice14:41
Adam Boltvan19Brno18:20
Filip Krajčík19K. Vary17:09

Pro Plzeň je však i kvůli nižšímu rozpočtu zapojování talentů nutnost. Dalšími dvěma juniory, kteří nastoupili do všech čtyřech duelů letošní sezony, jsou Aleš Čech z Mladé Boleslavi a Jaromír Pérez z Liberce. Dalších šest hráčů mladších 20 let naskočilo jen do dvou a méně zápasů.

Jiná možnost pro mladé naděje je zkusit se prokousat přes 1. ligu, nebo čekat na šanci v juniorské extralize. Není divu, že velká část z nich proto raději volí odchod do juniorských soutěží v zámoří. „Bavil jsem se tam se spoustou českých hráčů. Drtivá většina mi řekla, že se tam trénuje úplně stejně, ale mají tam mnohem větší konkurenci a parádní zápasy. A to je základ,“ upozornil Vlasák.

Z Plzně do kanadské juniorky odešli například loni útočník Marcel Marcel a před touto sezonou člen stříbrné osmnáctky z Hlinka Gretzky Cupu další forvard Adam Titlbach. „Jeho odchod celkem chápu. Věděl, že je v týmu Benák, Jiříček nebo Skok. Tušil, že nemůžeme hrát čtyři nebo pět mladých hráčů. Já si teda myslím, že by šanci dostal, ale rozhodl se pro odchod. Rozumím jeho úmyslu,“ vysvětloval majitel zlatého hattricku.

Že by tak velký 17letý talent hrál českou juniorku, podle něj nemá smysl. „V Kanadě se posune určitě víc. My nemáme konkurenci. Dlouho jsme volali po zúžení juniorské extraligy, která se hned po roce zase rozšířila. Argumenty, že má větší kvalitu, absolutně nesdílím. Zase jsme nahráli těmhle odchodům do zámoří,“ štvalo Vlasáka.

Rozhodnutím výkonného výboru Českého hokeje se totiž juniorka rozdělila na dvě části dle lokace po osmi týmech. Tím se tak rozšířila ze čtrnácti týmů na šestnáct, což kritizuje i Martin Loukota, ředitel Asociace profesionálních klubů, která zastřešuje extraligové kluby.

„Většina s rozšířením juniorské soutěže nesouhlasila a měla k němu celou řadu připomínek. Výkonný výbor svazu přesto o rozšíření rozhodl. Přitom je třeba si uvědomit, že jsou to právě extraligové kluby, na jejichž bedrech leží nejvýznamnější část financování juniorských a mládežnických týmů, a to se promítá i do celkových rozpočtů klubů,“ uvedl Loukota.

Reklama