Hlavní obsah

Dynamo poslala dál lajna vlčáků. Totální euforie, raduje se hrdina Mandát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi byste čekali, že klíčový duel série s Hradcem rozhodnou spíš hvězdy jako Sedlák, Radil, Pánik nebo Kaut. Ti střelecky mlčeli, ale ve čtvrté formaci se zrodili noví pardubičtí hrdinové. Prosadil se Tomáš Vondráček a v 55. minutě pak po jeho pasu rozhodl trefou na konečných 3:2 Jan Mandát. Dynamo tak díky tomu zvítězilo ve čtvrtfinále 4:1 na zápasy a má opět po roce jistý minimálně bronz. Chce ale víc.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, góly pardubické čtvrté lajnyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Největší pardubická jména si houževnatý soupeř hlídal, o to víc bylo prostoru pro důraznou čtvrtou lajnu, která ke své práci přidala i důležitou nadstavbu v podobě gólů. „Hráli skvěle a celou sérii rozhodli. Výborně plnili pokyny, teď sklidili ovoce,“ oceňoval trenér Marek Zadina.

Bojovné formace si v Pardubicích váží. „Naší lajně říkají vlčáci. Vondrc je takový hlavní vlk. Když se vysvleče, to je pecka,“ culil se Mandát. „Těžíme z naší agresivity a napadání. Vyhovíme si jak na ledě, tak mimo něj,“ pochvaloval si.

O Tomáše Vondráčka, jenž v sérii zapsal tři góly a asistenci, přitom předchozí kouč Václav Varaďa nestál a poslal ho na hostování do Vítkovic. Zadina si však jeho práce po návratu na konci ledna nesmírně váží. „Ani jsme nepřemýšleli, že bychom ho nechali někde jinde. Skvěle doplnil čtvrtou formaci,“ mínil.

Čtvrtfinále play off: 5. zápas Pardubice - Hradec Králové1/15

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

A zkušený 33letý křídelník, jenž slavil dva tituly s Kometou, v play off zase ukazuje svůj potenciál. „Obrovská satisfakce. Jsem strašně rád, že jsem zpátky v Dynamu. Modlil jsem se, abych se mohl vrátit. A moc si toho vážím. O to víc se snažím pomoct týmu,“ líčil Vondráček.

Při svém gólu ve druhé třetině ani nemohl mířit přesněji. Stejně jako Mandát, který z mezikruží pět minut před koncem cinkl kotouč o tyčku. „Ani netuším, kam ten puk šel. Jen jsem to hodil na bránu a pak už slyšel, jak celá hala bouří. Totální euforie,“ rozplýval se o pět let mladší forvard.

Domácí v závěru ještě odolávali mohutnému tlaku Mountfieldu, na ledě u toho byl i Mandát, který přišel o hokejku i rukavici. „V tu chvíli mi bylo jedno, jestli mě puk trefí do ruky nebo třeba do hlavy. Chtěl jsem jen za každou cenu zablokovat kotouč, aby neskončil v bráně. Tohle je moje role,“ usmál se Mandát.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, marný tlak Hradce v závěruVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Pardubice závěrečné sekundy zvládly a mohly slavit postup do semifinále. „Do půlnoci se můžeme radovat, ale od neděle už máme v hlavě semifinále. Je dobře, že máme dostatek času na odpočinek a přípravu,“ oceňoval jihlavský rodák.

Ačkoliv Dynamo ovládlo premiérové východočeské derby v play off poměrem 4:1 na zápasy, výsledek série úplně nevypovídá o dramatičnosti jednotlivých duelů. „Všechny zápasy o jediný gól, to je neskutečné. Obrovský kredit Hradci za to, jak hrál. Neměli jsme to vůbec jednoduché,“ připustil Mandát.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, Dynamo slaví postup do semifináleVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Nazval bych to totální bitvou o každý kus ledu. Hráči Hradce jsou strašně rychlí, nepříjemní, nedají vám metr zadarmo. Opravdu klobouk dolů, jak hráli,“ složil soupeři poklonu pardubický útočník. „O to víc si vážíme, že jsme sérii zvládli. Kdybychom vyhráli čtyřikrát 6:1, lidi by řekli, jak to bylo jasné,“ poznamenal Mandát.

Ví ovšem, že splnit obrovská očekávání pardubických fanoušků je ohromně těžký úkol. „Musel jsem eliminovat sociální sítě, ale ani to nepomohlo. Jenom jsem se šel projít po městě, chtěl jsem trochu vypnout od hokeje. Tak jsem rozdal asi osm podpisů a šest fotek. A asi šestkrát mi bylo řečeno, jak jsme Hradec měli přejet,“ líčil s úsměvem autor postupového gólu.

Pro příznivce Dynama má ale pochopení. „Jsou nejlepší v republice, možná i na světě, a chtějí úspěch. Cítí, že by to letos mohlo vyjít. My hráči ale nebereme nic na lehkou váhu a víme, že to snadné nebude,“ doplnil Mandát.

Reklama