Hlavní obsah

Dynamo vděčí za mečbol skvělé první třetině. Zase jsme zaspali začátek, litoval karlovarský kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu pardubičtí hokejisté jasně vedli, Karlovy Vary se ale i ve druhém utkání předkola extraligového play off vrátily do hry a Dynamo za vítězství 4:2 a tím i mečbol v sérii vděčí skvěle odehrané první třetině.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva David Cienciala z Pardubic a Robert Říčka z Pardubic se radují z gólu.

Článek

Během ní získalo tříbrankový náskok, z nějž však Energie začala v posledním dějství ukrajovat a klid domácím přinesl teprve druhý gól Adama Musila v zápase, sedm vteřin před koncem při power play soupeře. „První třetina byla fakt skvělá. Celý náš tým měl vynikající pohyb a držel systém, pak jsme ale začali vymýšlet a ztrácet kotouče u modré čáry, takže jsme se ke konci zbytečně klepali o výsledek," mínil kouč vítězů Richard Král.

Nakonec pardubická cesta k mečbolu v sérii skutečně byla napínavější, než by téměř osm tisíc diváků v zaplněném hlediště po první třetině tušilo. Poměr střel 18:4 v úvodní dvacetiminutovce jasně odrážel dění na ledě, promítl se i do tří gólů v karlovarské síti. První přišel s bleskově využitou přesilovkou, za podražení vyloučený Vondráček seděl na trestné lavici jen devět sekund.

Foto: David Taneček, ČTK

Filip Koffer z Pardubic a Michal Hrádek z Pardubic se radují z gólu.

„Stačilo vyhrát buly, kluci dopravili puk na moji hůl a už jsem věděl, co s ním dělat. Získané vedení nás uvolnilo, přidali jsme pak rychle i další góly," líčil Robert Říčka, který už potřinácté v sezoně otevřel skóre.

Takovou bilanci nemá žádný jiný extraligový hokejista. „Asi mě baví být první v zápise," smál se Říčka. „Ne, vážně, letos mi to lepí. O to víc si ale vyčítám tu šanci v závěru, kdy jsem za stavu 3:1 mohl a měl z útočného pásma poslat puk do prázdné karlovarské branky. Naštěstí nás to nestálo zápas, ale ušetřili bychom si nervy," uvažoval autor už 28 gólů v této sezoně.

Říčkův počin potom v rozpětí tří minut napodobili i Musil a Koffer „Od druhé třetiny kluci začali dělat chyby a panikařit, Vary se snažily dohrávat každý souboj a hodně po nás šly. V kritických chvílích nás úžasně podržel Frodl v brance. Místo abychom to v klidu dohráli, tak jsme si z toho nechali udělat drama, podobně jako o den dřív," líčil Král.

Když domácím odstoupil ze hry nejlepší bek Košťálek, Vary začaly přebírat otěže zápasu. Frodl ale během druhé třetiny zlikvidoval tutovku Parkkonena, vychytal brejky Beránka i Koblasy a zastavil i Kohoutovu dorážku. Až po 75 vteřinách třetího dějství oživil karlovské naděje kapitán Vondráček z gólové přihrávky uzdraveného Redlicha.

Dynamo se stále víc dostávalo pod tlak, Lukeš v brance hostů si sáhl na puk až po devíti minutách posledního dějství. Když Energie sáhla už v 57. minutě k power play, Říčka ve vyložené pozici minul prázdnou branku a přišel okamžitý trest. Kohout totiž díky důrazu na brankovišti zařídil kontaktní gól a zbývalo odehrát ještě 70 vteřin. Pardubice ale spasil Musil, jenž v čase 59:53 obral hosty o puk a poslal ho do prázdné karlovarské svatyně.

Foto: David Taneček, ČTK

Hráči Pardubic se radují z gólu.

Trenér hostů Martin Pešout litoval nepovedené první třetiny. „Sobotní zápas byl stejný jako ten páteční. Zase jsme zaspali začátek," připustil. Podle něj se tím projevuje únava z náročného programu, který mají Vary od začátku února. Paradoxně nejvíc se jich dotkla omikornová vlna pandemie, kdy ještě předtím, než spadly do karantény samy, musely si odložit šest utkání kvůli problémům na straně soupeřů.

Druhý duel v sérii předkola byl pro Energii už osmnáctým zápasem během pětatřiceti dnů. „Přece jen máme užší kádr a asi nám trvá chvíli, než se laktát únavy přetaví. Od druhé třetiny jsme znovu do Pardubic bušili, jenže ani z těch největších šancí jsme nic nevytěžili, to byla děsná škoda. Naše góly pak přišly pozdě," mínil Pešout.

Karlovarští tak budou muset v pondělí večer na svém náhradním ledě v Chomutově (KV Arena slouží centru pro válečné uprchlíky z Ukrajiny) odvracet postupový mečbol Dynama.

„Mrzí nás, že určitým způsobem ztrácíme výhodu domácího prostředí, ale musíme se i s tímto faktorem poprat. V obou pardubických zápasech jsme se přesvědčili, že na Dynamo máme. Jen potřebujeme ustát první třetinu. Nejsme za otloukánka, určitě nechceme v pondělí končit," líčil trenér Pešout. „Soupeř určitě bude dál hrát houževnatě, ale my se musíme připravit tak, abychom si na jeho led dojeli pro třetí výhru v sérii a ušetřili trochu síly před startem čtvrtfinále," spřádá už postupové plány jeho protějšek Král.

Reklama

Související témata: