Hlavní obsah

Historický počin! Karlovarský útočník se zapsal do dějin extraligy

Utkání, které žádné zvláštní drama s mimořádným podtextem neslibovalo. Předehrávka 27. kola hokejové Tipsport extraligy mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary (2:5) však přinesla událost, která bez přehánění psala dějiny extraligy. Postaral se o ni karlovarský útočník Tomáš Vondráček. Tři branky vstřelil v rozmezí 5 minut a 21 sekund v oslabení týmu. Něco takového historie extraligy nepamatuje...

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Jakub Flek z Karlových Varů a Tomáš Vondráček z Karlových Varů.

Článek

Karlovarským hokejistům se v letošním ročníku extraligy příliš nedaří, utkání na ledě Českých Budějovic však začali ve velkém stylu. Už po 35 sekundách hry je poslal do vedení slovenský útočník Tomáš Mikúš.

Tento stav platil až do 45. minuty utkání, kdy na dvoubrankový rozdíl zvýšil z přesilové hry Petr Koblasa. Domácí vzápětí přispěchali se svou první odpovědí, když na 1:2 snížil Jindřich Abdul. To však byla teprve předehra k tomu, co mělo přijít.

V 53. minutě dostal čtyřminutový trest hostující Plutnar a rýsovala se tak ideální šanci pro Jihočechy na vyrovnání stavu. Opak byl pravdou. Běžela 54. minuta utkání a svou vekou show zahájil karlovarský Tomáš Vondráček, když ve vlastním oslabení z rychlého brejku překonal domácího Hrachovinu a zvýšil na 3:1 pro Energii. Domácí vrátil do hry o pouhých třináct sekund později kanadský bek ve službách Motoru Stuart Percy, který využil pokračující přesilovku.

Tím však jen znovu rozparádil útočníka Energie. Uběhlo dalších 49 sekund a ve stále probíhající přesilovce Budějovic Vondráček z dalšího rychlého brejku nadvakrát překonal domácího gólmana a definitivně tak pohřbil jihočeské naděje.

A když odchovanec Horácké Slavie Třebíč v zoufalé hře domácích bez brankáře uzavřel skóre na 5:2, mohla propuknout radost Západočechů naplno.

A jak okomentoval hlavní hrdina večera svůj počin? "Asi je to kuriozita. Pro mě to navíc byl první hattrick. Bylo to tím, že Budějovice to trochu otevřely - dotahovaly, takže potřebovaly dát gól. Nějak to vyšlo, takže jsem tam najel a kluci mě našli. Jsem spokojený," uvedl Vondráček pro klubový web karlovarského klubu.

Nad svým mimořádným výkonem se však příliš nepozastavuje. "Hlavně v tom oslabení nechceme dostat gól, když tam s Jakubem Flekem jdeme. Samozřejmě oba jsme rychlí, takže když je ta možnost, tak šlápneme dopředu. Jinak je ale pro nás hlavní to vždycky ubránit. Chtěli jsme vrátit Budějovicím porážku z domácího ledu. Jsme rádi, že se nám to povedlo a vezeme tři body domů. Je to naše druhá venkovní výhra, takže si jí strašně vážíme. Snad na tento výkon navážeme," dodal kapitán týmu z lázeňského města.

Reklama

Související témata: