Hlavní obsah

Hned dvojnásobná bitka orámovala zápas Sparty se Znojmem

PRAHA

Většina diváků už po závěrečné siréně duelu mezi Spartou a Znojmem opouštěla svá sedadla, když na ledě došlo ke strkanici dvou hráčů. Meidl si začal pomocí pěstí vyrovnávat účty s Langhammerem, v tom ale k dvojici zamířil Bičánek, což odstartovalo novou potyčku. Svého spoluhráče se přijel zastat i Podlešák a na ledové ploše tak vznikly hned dva boxující páry - Bičánek s Langhammerem a Meidl s Podlešákem.

Článek

„Vše vyplynulo z emocí. S Langhammerem jsme si řekli, že se serveme,“ vysvětluje Meidl. Sparťanský útočník s jeho slovy souhlasí, jen nedokáže pochopit, proč se do jejich potyčky vměstnal i obránce Orlů Radim Bičánek. „Bičánek najednou přijel a skočil na mě zezadu. To už nebylo na co čekat. Hned jsem zahodil rukavice,“ přiznává Langhammer, že k bitce ho nikdo nemusel dlouho přemlouvat. Oba kohouti už během zápasu tvrdě dohrávali každý vzájemný souboj, kterých rozhodně nebylo poskrovnu. „Už od prvního střídání jsme po sobě štěkali,“ potvrzuje Jakub Langhammer, že s Bičánkem si nic nedarovali.

V tu samou chvíli se hned o pár metrů vedle do sebe pustili i Václav Meidl s Martinem Podlešákem. Sparťanský forvard si stojí za tím, že všechno vyprovokovali Orli. „Ptal jsem se Meidla, proč po skončení zápasu dohrávají souboje. ´Tak pojď,´ odpověděl mi. No tak jsem šel a už to jelo,“ popisuje detailně Podlešák vteřiny, které pěstní vložce předcházely. Aby aktérů nebylo málo, k Podlešákovi s Meidlem přijel další sparťan Libor Procházka...

Podlešák: Doufám, že Meidl bude na zadku sedět dlouho

„Procházka tam vjel úplně zbytečně, chtěl nás rozdělit. Vůbec jsme to nečekali spíš nám tím uškodil. I proto jsme spadli na zem,“ kroutí nad počínáním bývalého reprezentačního obránce Meidl hlavou. „Možná padla nějaká ta rána pěstí, nebylo to ale nic zvláštního,“ popisuje dvaadvacetiletý útočník průběh potyčky. To jeho soupeře Podlešáka výsledek šarvátky potěšil. Meidla totiž alespoň na chvíli sesadil na ledovou plochu. „Tak doufám, že na tom zadku bude ještě dlouho sedět,“ rýpl si. Přesto souboj skončil spíše nerozhodně.

Ani v druhé potyčce byste jednoznačného vítěze hledali marně. Langhammer sice Bičánkovi přetáhl dres přes hlavu, stalo se tomu ale až v momentě, kdy oba hráči leželi na ledě a znojemský bek už považoval střet za ukončený. Když navíc Langhammer zamířil po utkání mezi novináře, v tváři byl zarudlý. „Jednou jsem si bouchnul. Zaškobrtl jsem a spadli jsme na led. Nebylo to nic dlouhého,“ hájil se sparťanský forvard. Radim Bičánek se k celé situaci do novin nechtěl vyjadřovat, snad pětkrát zopakoval frázi, že ´to patří k hokeji´. „Něco se stalo, ale nechci to řešit přes média. Takové vztahy mám s polovinou ligy,“ prohlásil.

Rozhodčí měli hráče na ledě odtrhnout. Neodtrhli

Všichni čtyři aktéři, kteří mimo jiné ve své kariéře okusili nižší americkou soutěž AHL, která není na podobné pěstní vložky nikterak skoupá, vyfasovali od rozhodčích trest pět minut a do konce utkání. Langhammer navíc vyinkasoval i dvě minuty. Mnohem víc ale překvapilo, že když Bičánek s Langhammerem upadli na ledovou plochu, rozhodčí nezasáhli. „To je nebezpečné, může se tam cokoliv stát. Rozhodčí by měl trošku dřív zakročit,“ nechápe Langhammer počínání sudích.

Václav Meidl, který v nižší zámořské lize strávil čtyři sezóny, může reakci rozhodčích v AHL a české extralize srovnávat. „Tady asi nevěděli, co mají dělat. Měli je nechat, ale když už leželi na zemi, odstrčit je,“ myslí si. „Tady má každý strach se pobít, protože neví, co bude následovat. V Americe stačí kývnout nebo ani vůbec nic neříkat,“ dodává Meidl. Pral se tedy za oceánem často, když tam jsou bitky téměř na denním pořádku? „Jen občas, když byla potřeba nebo mě někdo vyprovokoval. V Americe si to mezi sebou rovnou vyřídíte. Tady se ale spíš nosí vyprovokování a schovávání se za rozhodčího,“ nelíbí se mu.

Reklama

Související témata: