Hlavní obsah

Hokejem bude žít celý region. Těším se, co to s oběma městy udělá, říká před derby pardubický Sedlák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich stadiony dělí pouhých 23 kilometrů a vzájemným soubojem budou žít celé východní Čechy. Už v pátek spolu poprvé v historii hokejové extraligy svedou souboj Pardubice s Hradcem Králové. Dynamo jde do čtvrtfinále jako favorit, Mountfield ale v předkole s Vítkovicemi dominoval. „Budou to krásný souboje. Těším se, co to s oběma městy udělá,“ říká pardubický kapitán Lukáš Sedlák.

Foto: Profimedia.cz

Pardubický kapitán Lukáš Sedlák překonává hradeckého brankáře Lukáše Paříka

Článek

Motivací bude hodně. Jedná se o dva nesmiřitelné rivaly, navíc Hradec Králové po svém návratu do extraligy vždy skončil v závěrečné tabulce před Pardubicemi. Stejně jako loni jsou letos karty rozdány trochu jinak. Dynamo je vítězem dlouhodobé části a dva týdny na svého soupeře čekalo, zatímco Hradec musel projít předkolem. Favorit je tak dán.

„Nemá cenu se schovávat. Já osobně se role favorita nezříkám, ale musíme to potvrdit a užít si to,“ pravil ve středu Sedlák. Výhoda domácího prostředí? Na stadionu určitě, ale co se týče cestování, maže se. Však obě města od sebe dělí jen dvacet kilometrů. Není tak divu, že pardubičtí hokejisté včetně trenéra Marka Zadiny přiznávají, že vzájemnou sérií budou žít celé východní Čechy.

„Lidé v práci se budou moci navzájem hecovat, ale snad to nepřeroste v žádné násilnosti. Pro fanoušky a média to budou speciální zápasy. Pro mě osobně je to play off jako každé jiné. Soupeře si vybírat nemůžeme. Soustředíme se na sebe a na svůj výkon,“ pravil Sedlák.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nejhezčí góly pardubického Lukáše SedlákaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Ještě do úterního večera přitom nebylo jisté, zda k východočeskému derby dojde. Rozhodoval poslední duel předkola mezi Libercem a Olomoucí, ve kterém nakonec slavili Bílí Tygři. Jejich výhra rozhodla o tom, že do čtvrtfinále postoupilo osm nejlepších celků po základní části a že Pardubice narazí na Hradec Králové.

„Určitě se máme na co těšit,“ tuší kouč Dynama Marek Zadina. On sám byl ještě jako hráč součástí vyhroceného duelu s Hradcem Králové, který se odehrál téměř přesně před 30 lety. Na ledě soupeře dokonce 11. března 1994 zvyšoval v 52. minutě na 4:2. Po jeho brance zasypali hradečtí fanoušci led vším, co bylo po ruce, a sudí Fietko musel ukončit zápas předčasně. Disciplinární komise pak výsledek 4:2 ponechala v platnosti. „To si ani nepamatuju. Budu se na to muset podívat a trochu zapátrat v historii,“ usmíval se Zadina.

Současný Mountfield ale kouč vítěze základní části vnímá jako nepříjemného soupeře, což dokázalo předkolo a postup 3:0 přes Vítkovice. Nic na tom nemění ani fakt, že Dynamo svého čtvrtfinálového soka v základní části čtyřikrát porazilo. „Na to se nedá koukat. Před námi jsou úplně jiné zápasy,“ je si vědom Zadina.

Reklama