Hlavní obsah

Hokejová chlouba chřadne a nemá hráče v NHL. Legendu to trápí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlouba českého hokeje chřadne. Litvínov se pěkných pár kol krčil na úplném dně extraligové tabulky, následně se sice vydrápal na dvanáctou příčku, ale stejně to není žádná sláva. Klub, který proslavila celá řada hvězd i v zámořské NHL, nemá nyní v severoamerické lize žádného zástupce. „Že nemáme odchovance v NHL, není problém jen Litvínova, zástupců tam má méně celý český hokej," říká v pořadu Příklep na Sport.cz Jiří Šlégr, bývalý obránce, člen prestižního spolku Triple Gold Club.

Hokejový Litvínova má problém, odchovance nemá v NHL, v klubových barvách jich je málo. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Do NHL naskočilo v minulosti dvacet odchovanců, třicet dalších bylo draftováno. Realita této sezony je hodně bolestná, jen ve farmářských týmech se snaží vybojovat si šanci posunout se do elitní soutěže Kristian Reichel a Jan Myšák. „Jsme rádi, že tam ti dva mají nakročeno, věřím, že se prosadí," říká s nadějí v hlase Šlégr. Ihned ale přiznává, že vzhledem k tradici Litvínova je to hodně malé číslo.

Šlégr se domnívá, že talentů je méně i kvůli odlivu dětí do jiných sportů. To ale nic nemění na tom, že by si někdejší legendární obránce dovedl představit větší zastoupení odchovanců v litvínovském dresu. „To mě trápí nejvíce. Mělo by jich být víc. V nižších soutěžích jsou přitom Válek, Jurčík, Jícha. Ti mají dost zkušeností, ti mi tam chybí," míní litvínovská legenda.

Problém Litvínova? Strašně moc cizinců, míní Šlégr. Jak by řešil krizi klubu? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Když se sestavuje mužstvo, je třeba mít základ z hráčů, kteří jsou z daného města. Mají ke klubu úplně jiný vztah. Když se stalo, že jsme byli dole, tak kluci z Litvínova za to zatáhli," dodává Šlégr s tím, že klub je rád, že se může opřít o silného partnera a hráči mají velmi dobré podmínky. Jenže hráčská kvalita je mnohdy jen na papíře, realita vyhlíží jinak.

Co Šlégra nemile zaskočilo, bylo, že se odchovanci klubu Šrámek a Písařík po zisku titulu před sedmi lety s klubem rozešli. Jeden z nich dokonce ukončil kariéru. „Viděl jsem je typologicky jako možné nástupce legend Hübla a Lukeše. V kombinaci s Válkem, Jurčíkem a Jíchou... Kluků tam byla spousta. Přišli jsme ale o jádro a zůstali kluci ve složité roli. Někdo jako Michal Trávníček, který se rval za každý cíp ledu a byl kapitánem na správném místě, tam není."

Co dalšího zaznělo v pořadu Příklep?

Reklama

  3 : 1 Třinec - Pardubice 3 : 1 31. min Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články