Hlavní obsah

Hokejová Sparta vyhodila trenéry. Proti Pardubicím vsadí na legendy, ale jak dál?

Páteční porážka ve Vítkovicích, která byla už čtvrtou v řadě, takže Sparta má na poslední místo jen tříbodový polštář, znamenala pro hlavního trenéra Pavla Pateru i jeho asistenta Patrika Martince derniéru. Pražský klub je v sobotu vpodvečer odvolal a oznámil i provizorní řešení do reprezentační přestávky, která je na programu příští týden.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pavel Patera na lavičce pražské Sparty během utkání v Kladně

Článek

„Zkoušíme všechno, ale pořád prohráváme. Je to na ho*no. Jsem připravený na všechno, uvidíme, jak se rozhodne vedení," prohlásil bezprostředně po pátečním nezdaru v Ostravě Patera, jenž do Sparty zamířil v létě a šlo o jeho první extraligové angažmá v roli hlavního kouče.

V té době už tušil, že jeho dny v klubu jsou velmi pravděpodobně sečteny. A o necelých 24 hodin později přišel i oficiální štempl...

V nedělním domácím souboji proti vedoucím Pardubicím se na střídačku postaví klubové legendy a dnes zástupci vedení Sparty - sportovní ředitel Petr Ton, sportovní manažer Jaroslav Hlinka (ten na střídačce stál i za Paterova vládnutí) a rovněž trenér sparťanského dorostu František Ptáček.

„Všechny nás mrzí, že k této situaci muselo dojít. Tým v tuto chvíli potřebuje rychle nový impuls. Oběma trenérům děkujeme za dosavadní spolupráci a přejeme jim hodně štěstí v další fázi kariéry," nechala se slyšet generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

„Na týmu leží už několik zápasů deka. Potřebujeme se chytit vybojovaného, a hlavně vyhraného zápasu," prohlásil Ton, jenž se na střídačku Sparty postaví jen v neděli proti Dynamu.

„Nový trenérský tým oznámíme v průběhu reprezentační přestávky. Jednání v tuto chvíli probíhají," doplnila Haberová.

Kdo by mohl na uvolněné křeslo dosednout? V zásadě se nabízejí dvě možnosti. Buďto někdejší sparťanský útočník Pavel Gross, jenž si trenérské jméno udělal v Německu a letos na jaře dokonce mohl jako asistent působit u české reprezentace, kdyby ji ovšem kvůli touhám působit na klubové úrovni neodmítl.

Tím druhým jménem je Václav Varaďa, jenž v dubnu po dokonání mistrovského hattricku s Třincem u Ocelářů skončil. Ještě minulý týden se 46letý rodák z Kopřivnice podle informací Sport.cz stavil k možnosti zamířit do Sparty spíše odmítavě.

Teď už by jeho postoj nemusel být tak kategoricky záporný. Varaďa by se však rád podílel i na skladbě týmu, nejen na jeho koučování. Což je ve Spartě parketa pro Hlinku s Tonem... To však neznamená, že by nemohlo dojít ke konsenzu, který by vyhovoval oběma stranám. Jedno je jisté, Sparta totiž velkou trenérskou osobnost potřebuje a dobře ví, že už si nemůže dovolit jí do risku, jakým se nyní ukazuje letní sázka na Pateru...

Sparta je tak třetím klubem, který v aktuální sezoně sáhl ke trenérské výměně. Nejprve v Plzni nahradil Petr Kořínek duo Miloš Říha ml. - Václav Baďouček. Litvínov před necelými dvěma týdny odvolal Vladimíra Růžičku, na jehož místo se posunul jeho asistent Karel Mlejnek.

Reklama