Hlavní obsah

Horák zlomil vaz mateřskému klubu. Asi to tak mělo být, tvrdil po vítězném gólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou semifinálovou sérii gólově mlčel, nakonec dal Roman Horák v pondělí proti svému mateřskému klubu Motor České Budějovice vítěznou branku pátého zápasu. Posunul tím hokejisty Sparty po šesti letech do finále extraligového play off, které začne o Velikonocích v Třinci, konkrétně v pondělí 18. 4. v 17.00 h.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Horák (vpředu) slaví se spoluhráči ze Sparty gól v brance Budějovic.

Článek
Fotogalerie

Více než pohledný hokej se před 12 288 diváky odehrávala na ledě pražské O2 areny urputná bitva, kterou v 54. minutě rozhodl Horák, jenž ranou z první prostřelil přemisťujícího se Dominika Hrachovinu. „Míra Forman, jenž krátce předtím trefil tyčku, mně parádně nabil. Jen jsem přivřel oči a střílel," líčil, jak dal gólem na 3:2 Spartě postupový trumf do ruky.

Centr Pražanů měl svou obětavostí velkou zásluhu na tom, že pražský celek přečkal všech deset oslabení „V předchozích utkáních jsem se bodově moc neprojevil, v tomto jsem ale oddřel neskutečný počet minut při přesilovce soupeře a s tím gólem přišla i velká úleva. Teď je mi báječně. Asi to tak mělo být, že jsem právě já rozhodl," usmál se budějovický rodák ve službách Sparty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Českých Budějovic Dominik Hrachovina inkasuje vítězný gól v pátém semifinále se Spartou.

Právě nedisciplinovanost komplikovala domácím situaci v průběhu celého utkání. „Byli jsme nervózní a dělali dost hloupé fauly, takže musím uznat, že nám to vítězství zařídili hráči, kteří fantasticky odmakali oslabení a výtečně chytající Hudáček," mínil trenér Josef Jandač.

Vedení domácím zajistil v první třetině nejproduktivnější hráč play off Tomášek (6+7), jenž si ale v závěru první třetiny při jedné z častých šarvátek pochroumal nohu. „Hodně zamrzí, když se nám klíčový hráč zraní v dolní části těla při takové nehokejové situaci," řekl domácí kouč. „Nám šlo o všechno, Sparta chtěla doma sérii rozhodnout. Tak se dalo čekat vyhrocené utkání," uznal útočník hostů Jiří Novotný.

Budějovice otočily v úvodu druhé části skóre během 63 sekund, ale Sparta rychle vyrovnala z přesilovky a nastala velká přetahovaná o vítězný gól. Nakonec puk skončil v budějovické síti. „Nehráli jsme úplně ideální zápas, ale ubojovali jsme to," přemítal útočník Filip Chlapík.

S o to větším smutkem hráči Motoru přebírali bronzové medaile. „Mám v sobě takový prázdný pocit. Placky na krku si budu vážit až později. Teď si musím zamést před vlastním prahem a uznat, že Sparta měla lepšího gólmana," byl hodně sebekritický Hrachovina. „Rozhodovaly maličkosti, bohužel jsme si vůbec nepomohli přesilovkami. Končíme ale se vztyčenou hlavou a možná si všichni v šatně ještě ani neuvědomili, co úplně přebudovaný tým dokázal," tvrdil hokejovou kariéru definitivně končící Novotný.

Reklama

Související témata: