Hlavní obsah

Hrál i se zlomenou čelistí, teď pije krev Hradci. Zjevení jménem Voženílek táhne Třinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má vizáž bojovníka a na ledě ho rozhodně nepřehlédnete. Třinecký útočník Daniel Voženílek je totiž ve finále hokejové extraligy u všeho podstatného. Rve se za svůj tým, umí rozdat i přijmout ránu, ale především ukazuje, že je zrozený pro play off. Přidává totiž i důležitou nadstavbu. Asistence i góly. Ve vyřazovacích bojích nasbíral 27letý centr už 13 bodů v 18 utkáních, z toho 11 při hře pět na pět, což je nejvíce ze všech hráčů. A ve finále deptá Hradec, svými trefami rozhodl obě utkání. „Za každou branku jsem šťastný, zvlášť když dopomůže k vítězství,“ řekl skromně.

Foto: David Taneček, ČTK

Daniel Voženílek z Třince oslavuje vítězný gól gól.

Článek

Přitom když byste Voženílka hledali na extraligové mapě před třemi roky, neuspěli byste. Odchovanec Pardubic, jenž strávil rok i v hradecké mládeži, odehrál drtivou většinu sezony v prvoligových Litoměřicích. Do té doby v extralize? Celkem 75 zápasů a pouhých pět bodů.

Žádná oslnivá čísla na forvarda, který je aktuálně jedním z nejužitečnějších hráčů play off. Po štaci v Litoměřicích, kde byl druhý nejproduktivnější hráč soutěže, dostal nabídku z českobudějovického Motoru. První rok obstojný, loňská základní část nic moc.

Jenže pak přišly vyřazovací boje, které si Voženílek zahrál v extralize poprvé. A výsledek? Dva góly Pardubicím, pak tvrdá rána pukem do obličeje na tréninku od Milana Gulaše. Operace, zdrátovaná čelist, přesto se útočník vrátil a dal tři góly Spartě ve třech zápasech.

Není divu, že pak žhavil telefon třeba mistrovský Třinec. V důrazném forvardovi viděl obrovský potenciál. Ten Voženílek naplnil částečně už v základní části, vysloužil si i premiérovou pozvánku do reprezentace, a teď se naplno ukazuje zase v play off.

„Rozhodují kluci, kteří nemají v základní části tolik času na ledě. Protože střelce si všichni hlídají," mínil jeho spoluhráč Jakub Jeřábek. Voženílek nepotřeboval na svých šest gólů 20 minut na zápas, stačilo mu necelých 17. A ke čtyřem vítězným trefám přidal i 24 hitů, což je druhé nejvyšší číslo.

„Hlavní je, že chodí do brány. Je to tvrdý kluk, snese toho dost. Jsme rádi, že se umí dobře postavit," usmál se Jeřábek poté, co Voženílek rozhodl prodloužení druhého duelu z dorážky před brankou. A pro soupeře jsou jeho trefy frustrující. „Má štěstí. Odráží se to k němu," prohlásil jen hradecký Aleš Jergl.

A hodnocení třineckého útočníka po druhém finále? Zas velmi skromné. „Sám jsem sobě huboval, že jsem nedal tutovku v první třetině. A pak jsem měl šanci ze slotu i v prodloužení. Moje chyba, musím se v tom zlepšit," říkal sebekriticky. „Ale nakonec jsem rád, jak to dopadlo. Zaplaťpánbůh za další šanci, kterou už jsem využil," pokračoval.

Parťáci si jeho práci nemůžou vynachválit. „Je naprosto skvělej, celé play off. Výtečný bojovník. Dělá pro náš tým ohromný kus práce. A je odměněný důležitými góly. Moc mu to přeju a snad v tom bude pokračovat," oceňoval nejproduktivnější hráč play off Martin Růžička.

Reklama