Hlavní obsah

Hrdina z branky bez práce. Některým lidem bych nejraději ukázal zdvižený prostředníček, řekl Machovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci ledna přišel z Finska do Hradce Králové coby výpomoc na dobu určitou, protože věděl, že do příští sezony půjde Mountfield s brankářskou dvojicí Bartošák – Kiviaho. A popravdě to dlouho na nějaký velký sukces pro Matěje Machovského na východě Čech nevypadalo, protože na konci základní části v rozjetém Hradci dostal jen dva zápasy. V play off ale přišel zásadní obrat, odchytal 16 duelů se skvělým průměrem 1,43 inkasované branky na zápas. I tak je po finále oficiálně bez angažmá, byť Zbyněk Irgl, bývalý reprezentant, si ho v útrobách třinecké arény dobíral, jestli jde do Vítkovic. „V tuto chvíli nevím víc než vy,“ řekl pak Machovský novinářům.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Hradce Králové Matěj Machovský po prohraném finále v Třinci.

Článek

Matěji, začněme finálovou sérií. Ukázalo se, že stav 0:3 je v play off neřešitelná věc?

Ona by řešitelná byla, kdybychom hráli to, co jsme chtěli. Kdybychom hráli stejně jako poslední dva zápasy, tak bychom i v pátek vyhráli. Bohužel se nám to nepovedlo a Třinec už si s tím poradil. Bylo to o prvním gólu. Když se nám ho povedlo dát, Třinec to pak trošku více roztáhnul a otevřel. A začalo se hrát víc nahoru dolů, což nám vyhovovalo víc. Dneska ale měli štěstí. Myslel jsem, že to urveme, ale bohužel ten vítězný gól dali oni.

Jak jste tu Hudáčkovu klíčovou trefu z konce zápasu viděl?

Rozhodla šikovnost Třince kolem brány. Oni vám to přenesou zpoza brány z jedné strany na druhou, což je pro každého gólmana strašně těžké. Ani já nemohu mít oči všude. Snažil jsem se pokrýt ten spodek, kdyby to tam přilétlo, ale trefil mě bohužel do kalhot a pak už si puk snadno najde cestu do brány.

Má prostě Třinec play off v krvi?

Oni ví, co chtějí hrát. Hrají to každý zápas. Když jim to nevychází, trošku to pozmění, ale jinak je vidět, že i ti hráči s velkými jmény, kteří přijdou a jsou tu za obrovské peníze, se podřídí týmu. Oni ví, co funguje. A nikdo si s nimi proto tak dlouho neporadil.

Foto: David Taneček, ČTK

Hradecký hrdina pátého finálového duelu Matěj Machovský.

Nicméně i vy osobě, byť tomu zlatá tečka chybí, můžete brát letošní play off za úspěšné?

Jsem strašně vděčný, že mi Hradec podal pomocnou ruku a dal mi ke konci a takhle v play off důvěru. To se často nevidí a já se to snažil jen splácet. Samozřejmě to teď bolí, když jsme to s klukama dotáhli tak daleko. Když se na to ale člověk podívá zpětně, tak myslím, že budeme i za stříbro rádi. Také v tomto případě platí, že postupem doby i druhé místo doceníme.

Však vás ocenili i příznivci Třince.

Jsme za to rádi. Vypadá to hezky, když vám i na stadionu soupeře takto poděkují. I tím, že jsme vyhráli dva předcházející zápasy, začala být série zajímavější a zdramatizovala se. Škoda, že nám utekly domácí duely na začátku. Vyhrát alespoň jeden, mohlo to být klidně i na druhou stranu, ale to jsou už jen kdyby... V Hradci je svátek, že se hrálo finále. Chtěli jsme ho lidem vrátit ještě zpátky domů, ale nepovedlo se. Porazit Třinec třikrát za sebou je těžké.

Pro vás osobně je to po peripetiích, kdy jste odešel z Finska, zadostiučinění?

Někteří lidé mě odepisovali, že už to mám radši zabalit, že už na to nemám. Těm bych nejradši ukázal zdvižený prostředníček. Ale i takové lidi v životě potkáte a hřejete si někdy zmiji na prsou. Nakonec se to obrátilo. Hradec mi důvěřoval a já doufám, že jsem klub nezklamal. Bolí, že se prohrálo. Šel jsem ale do toho s tím, abych se mohl podívat do zrcadla a mít čisté svědomí. A myslím, že ho čisté mít mohu.

Jste teď zavalen nabídkami na angažmá?

Kéž bych byl, jednou bych si také rád vybral. Něco se řeší, musím to příští týden probrat se svým manažerem. Uvidíme, zda tam je něco na stole, nebo budeme čekat. V tuhle chvíli nevím víc než vy. Prioritně bych chtěl zůstat v Česku, bohužel těch míst není tolik. Ta některá, co byla volná, se rychle rozebrala. Uvidíme, musí to dávat smysl také pro mě.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články