Hlavní obsah

Jágr byl málem mrtvý muž, šlágr se Slavií už chtěl odložit. Po zápase litoval, že tak neučinil

Aktualizováno

Jen malinko chybělo k tomu, aby se středeční hit mezi hokejisty Kladna a Slavie vůbec neodehrál. Nebýt Jaromíra Jágra, bylo by po všem. Hvězdný útočník Rytířů se v noci před zápasem vložil do vyřízení transferkaret pro hráče ze zámoří a jen jeho zásluhou měli fanoušci možnost vidět v akci všechna esa NHL. „Pro mě je vítězství, že se zápas vůbec uskutečnil,“ říkal po prohře se sešívanými.

Článek

Co všechno jste musel zařizovat?

Kdybyste věděli, co se odehrávalo večer před zápasem, až do tří do noci... Pro mě je vítězství, že se zápas vůbec uskutečnil. Kdyby to nedopadlo, měli jsme v plánu celou akci zrušit. Použil jsem všechny možný známý lidi a nakonec mi bylo řečeno, že transferkarty budou podepsány jedině v případě, když k tomu dá souhlas sám Bettman (komisionář NHL).

Jak jste tedy nakonec vše vyřešil?

Musím poděkovat Brendanu Shanahanovi, který vše zařídil. Věděl jsem, že je jeho pravá ruka, navíc jsou kamarádi. Říkal jsem mu, že pokud mi nepomůže, jsem v Čechách mrtvý muž. Vzal telefon, odnesl ho Bettmanovi do kanceláře a díky tomu jsme všichni měli možnost nastoupit. Jsem rád, že jsem to přežil. Kdybych ale věděl, že budou Červus se Sobotkou takhle řádit, vykašlal bych se na ně.

To vám bylo hned jasné, že transferkarty vyřídíte i pro Červenku se Sobotkou, vaše protihráče?

Jasný! Nebylo by to férové.

Opravdu jste byl rozhodnutý zápas zrušit, kdyby se transferkarty pro hráče z NHL nepodařilo vyřídit?

Ano. Nevěřím tomu, že lidi by byli spokojení, pokud by tu ani jeden hráč z NHL nehrál. I taková možnost existovala. Já jsem byl pro, aby se zápas odložil na příští týden.

Bylo psychicky náročné se od byrokracie oprostit a soustředit se na samotné utkání?

Zopakuji a říkám to upřímně, že pro mě bylo vítězství, že se zápas vůbec uskutečnil. Cítím se hrozně unavený, měl jsem toho plný brejle. I teď mám problémy stát, zvlášť když jsem toho moc nenatrénoval.

Není se co divit. Z ledu jste s trochou nadsázky neslezl...

Poslední roky už nejsem moc zvyklý, že na ledě strávím tolik času.

Jak jste byl spokojený s atmosférou na stadiónu?

Byla výborná! Není lehké O2 arenu vyprodat. Spoustě týmů nebo skupinám se to nepovede, my jsme to štěstí měli. Lidem bych chtěl poděkovat, je vidět, že si cestu na zimní stadión najít umějí, pokud je to pro ně zajímavé. Kdy jindy už by chtěli na hokej přijít.

Kladno i po třetím zápase čeká na výhru. Není to stresující?

Je to jen začátek, nedá se nic dělat. Nedáváme góly a připadá mi, že i v obraně nevíme, co má kdo dělat. Doufám, že to brzy zastavíme. Zatím to je takové harakiri.

Nějaký proslov nechystáte?

Během utkání a o přestávkách se to snažím vzít na sebe. Bylo by hloupé, kdyby tomu tak nebylo. Nejde o to, na někoho křičet nebo něco vyčítat. Spíš se hráči musí učit den ze dne a pokusit se být lepší další střídání nebo zápas. Všechno je o zkušenostech a vůli se zlepšit.

A co třeba zkusit povolat Clauda Girouxe, vycházející hvězdu NHL a vašeho bývalého spoluhráče z NHL?

Když budeme v krizi, tak asi dostane telefon. (směje se) Ptal se, chtěl přijet, ale opakuju mu, že na něj nemáme peníze. Říkal jsem mu, ať jde do KHL, tam ale nechtěl.

Takže kdyby si v Kladně zaplatil pojistku...

Čekáme na něj!

Reklama

Související témata: