Hlavní obsah

Jak sen matky předpověděl nečekaného hrdinu Sparty. Fakt je to pravda, dušoval se Safin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané hrdiny našli v úvodním čtvrtfinálovém duelu play off proti Třinci hokejisté Sparty. K triumfu 3:2 je dvěma góly v první třetině během 174 vteřin nasměrovali robustní útočníci Ostap Safin a Olavi Vauhkonen, kteří přitom střílení branek nemají primárně v popisu práce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sparta dává svůj první gól proti Třinci

Článek

„Takhle to bývá, že se v play off objeví jiní a nečekaní hráči. Hraje se v něm jiný hokej," culil se kouč domácích Miloslav Hořava.

Safin je se 196 centimetry nejvyšším forvardem Pražanů, Fin Vauhkonen zase se 109 kily tím nejtěžším. Oba členové čtvrté formace jsou pro tým platní zejména v defenzivě, v první repríze loňského finále ale ukázali, že si vědí rady i na opačné straně kluziště.

Foto: HC Sparta Praha / Vladimír Koča

Útočník Ostap Safin.

„Mamka mi ráno před zápasem řekla, že se jí zdálo, že jsem dal v zápase první gól. Fakt je to čistá pravda," dušoval se 24letý Safin, jehož celá rodina pochází z Ruska, odkud se přestěhovala do Prahy v době, kdy maminka čekala Ostapa.

„Zápas sledovala z tribuny, tak se tomu zasmějeme. Snad teď bude mít sen, že dám dva góly. Co řekne, to se většinou splní. Ale je fakt, že od gólů na ledě jako čtvrtá řada nejsme, takže naše dvě trefy jsou příjemný bonus," řekl Safin po svém prvním utkání play off za Spartu.

Když Kousal ve 25. minutě přidal třetí zásah, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže od poloviny utkání se obraz hry úplně změnil. Oceláři před více než 13 tisíci diváky v O2 areně; nejvyšší návštěvou v probíhajícím play off; se ve třetí třetině dostali dvěma góly na dostřel.

„Najednou se to celé otočilo a hráči začali mít obavy o výsledek. Dotáhli jsme to k výhře jen díky skvělému Kovářovi. Jemu můžeme děkovat, že to takhle dopadlo. Vždyť Třinečtí jeli hned čtyřikrát sami na branku," vyzdvihl Hořava gólmana, který si připsal 29 zákroků.

„Zase se ukázalo, jak moc v hokeji dělá hlava. To je na sociologickou studii," poukazoval trenér hostů Zdeněk Moták na změnu v psychickém rozpoložení obou týmů.

„Úplně jsme polevili, to se nám nesmí stávat," mrzelo Safina, po jehož zbytečném faulu na Romana vstřelil Růžička v přesilovce první gól hostů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hráči Sparty se radují z vítězství.

„Vrátil nás do hry, najednou jsme líp začali napadat jejich beky a nutili je k chybám. Jenže to stačilo už jen na druhý gól," litoval útočník Třince Andrej Nestrašil

„Za stavu 0:3 už se hraje těžko. Prvních 30 minut jsme vůbec nehráli dobře. Sami víme, že všichni do jednoho musíme být lepší, vyhrávat souboje. Musíme to chtít urvat víc než soupeř," velí Nestrašil před pondělním pokračováním série.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva Marek Mazanec z Třince a Jan Buchtele ze Sparty.

„Výkon z třetí třetiny nám může pomoct. Víme, že každý soupeř je hratelný. I Sparta, která je od 1. ledna nejlepší tým v extralize. Když budeme plnit pokyny, máme šanci vyhrát," dodal.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín