Hlavní obsah

Jak vychovat hvězdu? Prezident českého hokeje zná cestu, mluvil však i o Barošovi

Zapomeňte na hokejový projekt Litoměřice! Prezident českého hokeje Alois Hadamczik v pořadu Příklep naznačil, že souhlasí s tím, že cesta uměle budovaného klubu, který bude vychovávat hokejové talenty ve druhé nejvyšší soutěži, skončila. Už léta prý má v hlavě řešení, jak z talentů vychovat opravdové hvězdy. „Přes Chance ligu cesta nevedla a nevede. Přijdete do týmu, je vám osmnáct, devatenáct a stejně to tam řídí mazáci," má jasno bývalý trenér české reprezentace.

Hokejový projekt Litoměřice je mrtvý. Šéf českého hokeje Alois Hadamczik v Příklepu prozradil, jak vychovat z talentů hvězdy.Video: Sport.cz

 
Článek

Podle Hadamczika vede k růstu hokejových talentů jediná cesta a tou je zkvalitnění juniorky. „Po dvanácti letech se to podařilo, počet týmů se snížil na čtrnáct. Možná s poradním výborem, který budu mít, ještě uděláme juniorku těžší. Hráči musí být pod obrovským tlakem utkání, ne pod tlakem trenérů," tvrdí přesvědčivě Hadamczik

„Trenér by měl hráče vést, měl by hráče dobře trénovat. Junioři by měli objemově a silově trénovat jako muži. Nejlepší junioři musí být přímo v extralize," naznačuje jasný směr nejvyšší muž českého hokeje. „Když se tam nechytnou, mají právo s nimi trénovat a hrát za juniorku, kde si upevní své sebevědomí. Takhle jsem zabudoval Milana Baroše v Baníku," ukazuje na jeden z fotbalových příkladů a připomíná, že stejnou cestou už se vydal třeba Libor Zábranský v Kometě Brno.

Alois Hadamczik o volbě nového generálního manažera hokejové reprezentace.Video: Sport.cz

Šéf českého hokeje dává za příklad i legendárního Jaromíra Jágra. „Když v něm viděli talent, dali mu šanci a tu hvězdu v něm budovali. Talentované hráče musí jít mezi nejlepší, když mladého kluka dáte do čtvrté lajny a má osm deset ice time, tak se posouvat nebude," tvrdí Hadamczik. Sám má prý obrovskou výhodu z pozice trenéra, kdy mladých hráčů dokázal do nejvyšších sportovních pater posunout spoustu.

Co říká Alois Hadamczik na účast ruských hokejistů v pražských zápasech NHL? Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

„APK teď také bude chtít, abych s nimi komunikoval, byl na každé jejich schůzi. A já budu spoustu věcí přenášet na ně. Kluby musí dělat tlak na trenéra, musí mu říct, že má dobrý plat, ale že trénuje špatně, že nikoho nevychoval. Platu si musí trenér vážit, ne že bude mít málo a bude dělat jinde. A věřte tomu, když bude trenér pod takovým tlakem, bude vychovávat dobré hráče," pálí ostrými slovy Hadamczik.

Příkladem budiž Eduard Šalé. Ten naskočil do týmu, když mu bylo 15 let a tři měsíce. „Dostal prostor a teď má bod na zápas," upozorňuje Jan Homolka, komentátor O2 TV Sport. „A tohle je ta cesta," přidává se šéfredaktor Sport.cz a sportovní redakce Práva Martin Kézr. Ostře se také on vymezil proti podobným projektům, jako byl ten v Litoměřicích, který skončil v srpnu tohoto roku. „Nikdy jsem nebyl příznivcem toho, že se vytvořil umělý projekt, uměle se budou dosazovat hráči. Označilo se to jako takzvaná Dukla, ale výsledek chyběl."

Co odhalil audit na hokejovém svazu? Řešíme v PříklepuVideo: Sport.cz

Kluby by podle Kézra měly být schopné pracovat s talenty po vlastní linii. „Klub má nebo získá talentovaného hráče, tak ať s ním pracuje. Trenéři poznají, když to v sobě má. Pak ho nechají hrát, určitě ho nebudou dusit," myslí si zkušený novinář. „Hledat hráče, kteří na to jako ještě nemají a my je přesuneme do ochranného prostoru, To ne! Ať si to v té konkurenci mladí vybudují. My jsme se v posledních letech dostali do situace, kdy jsme mladé hráče chránili, a to nebylo dobře," dodává Kézr.

Co dalšího zaznělo v pořadu Příklep na Sport.cz.

Reklama