Hlavní obsah

Kanaďan Helewka o Třinci: Kluci vyhráli čtyři tituly a nemají dost. Jsem na správném místě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý zápas, druhý bod, slušná porce šancí. Kanadskému útočníkovi Adamu Helewkovi přestup z finské Lappeenranty do mistrovského Třince zatím náramně vychází. Zůstat přitom nemuselo jen u jediné trefy, jíž otevřel skóre utkání 40. kola proti Plzni, které Oceláři doma vyhráli 3:0.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. HC Škoda Plzeň 3:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Helewka v témže zápase skóroval ještě jednou, puk po jeho bekhendové střele ale bohužel pro něj proklouzal do posunuté branky v místech, kde bývá obvykle tyčka. Rozhodčí gól proto po zhlédnutí videa neuznali.

Ze vstřelené branky se mohl 28letý hokejista radovat už při své páteční premiéře mezi Oceláři proti Brnu (5:1). Střela Davida Ciencialy o něj před brankou pravděpodobně brnkla. „Cítil jsem, že mi něco ťuklo do hokejky, a myslel jsem si, že to byl puk, protože jsem se snažil ho tečovat. Možná to ale byla brusle protihráče, nevím. Je mi to jedno. Vyhráli jsme, to je hlavní,“ popisoval Helewka.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec–Plzeň 1:0 (19. Helewka)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Výhra mu premiéru značně ulehčila. „Pro mě skvělý začátek tady v Třinci. Byl jsem trochu nervózní, přece jen jsem v novém týmu. Ale všichni jsou tady velmi vstřícní a otevření a pomohli mi se vším, co jsem potřeboval. A ta atmosféra na stadionu? Skvělá,“ pochvaloval si.

Rodák z kanadského Burnaby se na ledě nejlépe cítí před brankou protivníka. „Jsem vysoký, silný. Snažím se toho využívat. Baví mě hrát kolem branky, mám to rád. Beru každou roli, kterou dostanu, ale tam se cítím dobře,“ popisoval Helewka, který v Třinci zaujal nejen aktivní a důraznou hrou, ale také trochu nezvyklým jménem, se kterým má potíže nejen hlasatel na zimáku.

Lidé v klubu mu proto začali říkat jednoduše Helenka. „To je ženské jméno? Nevadí. Moje příjmení pochází z Ukrajiny. Z tátovy strany,“ vysvětloval s úsměvem Helewka. Má tak blízko k češtině? „Dejte mi pár dní,“ slíbil kanadský útočník, že se nový jazyk bude učit.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec–Plzeň, rozhodčí neuznali gól Adama HelewkyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Helewku si trenéři Třince vyhlédli v posledním celku finské nejvyšší soutěže SaiPa Lappeenranta, kde v této sezoně posbíral ve 34 zápasech 16 bodů (7+9). „Není úplně jednoduché naskočit do nového mužstva, ale zhostil se toho velmi dobře. Je to centr, ale použitelný je i na křídle. To je dobrá zpráva, takové hráče trenéři chtějí,“ říkal trenér Vladimír Országh na adresu útočníka, kterého v roce 2015 ho draftovalo San Jose Sharks. NHL si ale nikdy nezahrál.

„Ve třetí sezoně v AHL jsem doufal, že šance přijde. Řekl bych, že jsem si to zasloužil. Byl jsem na farmě Arizony, vedl jsem produktivitu týmu. Místo šance v NHL ale přišel trejd do Nashvillu. Taky v Milwaukee jsem měl průměr bod na zápas. Šance ale stejně nepřišla. Po sezoně jsem to vzdal a vydal se do Evropy,“ uvedl Helewka, jenž hrál poté za Astanu, Linköping, Zvolen, Innsbruck a Lappeenrantu,

Nyní je v Třinci. „O městě jsem toho moc nevěděl, jen to, že jsou tady železárny, město je menší, ale hezké a že je tady krásná nová aréna. Takové základy. Jsou tu hory, za což jsem rád. Pocházím z Vancouveru, kde jsou ještě o kus větší. Přírodu mám moc rád, těším se, až poznám zdejší okolí,“ prozrazoval Helewka.

O úspěších nového zaměstnavatele ale informovaný byl. „No jasně! Vyhráli čtyři tituly v řadě. O tom ví celá Evropa. Ta vítězná mentalita na mě dýchla hned, jak jsem přijel. Kluci pořád nemají dost. Jsou na sebe přísní, tvrdí. Všichni makají. Nejsou uspokojení, chtějí víc. Všichni mají společný cíl, nikdo nehraje na sebe. Už jsem prošel spoustu klubů a tohle není běžné. Jsem strašně rád, že tu můžu být. Chci vyhrát titul. Doteď jsem nezažil žádný velký týmový úspěch. Věřím, že tady jsem proto na správném místě,“ pochvaloval si Helewka.