Hlavní obsah

Kladno přivádí ostřílené reprezentanty, potvrdilo i Vejvodu. A co Jágr? Už je rozhodnuto!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen návrat Otakara Vejvody, hokejového mistra světa z roku 1996, který bude působit coby jeden z asistentů Jiřího Burgera, potvrdilo ve čtvrtek na tiskové konferenci hokejové Kladno. Majitel Rytířů Jaromír Jágr zároveň oznámil šest posil pro nadcházející extraligovou sezonu. Jsou mezi jimi i zkušení lotyšští reprezentanti Oskars Cibulskis a Kristaps Sotnieks. A hlavně: sám Jágr bude v 50 letech i nadále hrát. Byť nejspíš ne od úvodního extraligového kola...

Trenér Otakar Vejvoda o návratu do KladnaVideo: Rytíři Kladno

 
Článek

„Tři měsíce jsem nic nedělal, netrénoval. Nevím, jestli bych se v současné chvíli byl schopen vrátit do tempa a byl schopný hrát extraligu. Nechci proto dnešním dnem oznamovat něco, čím si nejsem jistý. S kariérou neskončím, to asi ne. Nevěřím ale, že stihnu začátek sezony," prohlásil Jágr.

„Má osoba je teď důležitější v manažerských věcech než v těch hokejových. V nové sezoně tu ale je pár výzev. Třeba důstojně rozloučit, zahrát si Winter Classic pod širým nebem, zahrát si na zrekonstruovaném kladenském zimáku. A možná se taky pokusit dát gól po padesátce," připomíná kladenský šéf, že od 15. února, kdy slavil kulatiny, ještě neskóroval.

Lotyš Kristaps Sotnieks je novou posilou pro KladnoVideo: Rytíři Kladno

Hned po sezoně musel řešit obsazení nejen hráčského, ale i trenérského kádru. „Naší prioritou bylo, abychom udrželi kostru z poslední sezony a vhodně ji doplnili. Od ledna se tým hodně zvedl a kdyby nám neutekl začátek sezony, možná by se nám povedlo postoupit i do předkola. Jsem rád, že máme většinu hráčů i pro další sezonu, a že jsme udrželi ty klíčové. Věřím, že se nám povedlo tým také kvalitně doplnit," uvedl Jágr.

Kladno posílí i Lotyš Oskars CibulskisVideo: Rytíři Kladno

Velkou radost mu udělalo zejména setrvání tří klíčových hráčů uplynulého ročníku. Na nové smlouvě se Rytíři domluvili s kanadským gólmanem Landonem Bowem, jenž v minulé sezoně odchytal všechny zápasy, s kapitánem Tomášem Plekancem i nejlepším střelcem Kladna ročníku 2021/22 Adamem Kubíkem.

Doplněna byla především obrana, do které přichází dvojice lotyšských reprezentantů Oskars Cibulskis a Kristaps Sotnieks.

Otakar Vejvoda

Pro 34letého Cibulskise, který startoval na osmi MS a letošních ZOH v Pekingu, není extraliga novinkou. Dříve v ní hrál za Hradec Králové a Litvínov. O rok starší Sotnieks zažil dokonce třináct světových šampionátů a posledních čtrnáct let válel v KHL (převážně za DInamo Riga).

Do obrany pak přichází i Ondřej Slováček z finské Raumy, ze Slavie se vrací kladenský odchovanec Václav Veber. Z Chance ligy přichází do útoku Ondřej Bláha a Martin Procházka, na zkoušce pak bude chtít uspět forvard Albert Michnáč.

Foto: Rytíři Kladno

Jiří Burger

Dále naopak nebude pokračovat brankář Jaroslav Janus, obránci Zachar Arzamascev, Marek Baránek, Cody Donaghey, Jakub Suchánek a Kyle Wood, útočníci Vítězslav Bílek, Nicolas Hlava, Filip Kuťák a Ondřej Machala.

Změny musel Jágr řešit i u trenérů, hlavní kouč a sportovní manažer Rytířů totiž po sezoně zamířil do Českých Budějovic. Jeho agendu převzal Jiří Burger, dosavadní asistent. Po jeho boku budou ale nově stát kladenští odchovanci a bývalí útočníci Otakar Vejvoda mladší a Miroslav Mach.

Kladenský asistent Jiří Burger před sezonouVideo: Rytíři Kladno

Dosavadní hlavní trenér a sportovní ředitel David Čermák mi první den po sezoně oznámil, že u nás končí. Bylo komplikované sehnat nejen hráče, ale i trenéra. Mach i Vejvoda jsou vynikající hráči, s oběma jsem hrál, s Otou jsem chodil do školy. Věřím, že jejich zkušenosti nám pomůžou, aby se letos dostavil úspěch," řekl Jágr.

Ondřej Slováček o tom, jak řešil příchod na KladnoVideo: Rytíři Kladno

„Věděl jsem, že se jednou vrátím, jen jsem nevěděl, kdy to bude. Příležitost jsem měl už asi pět let zpátky, ale tehdy jsme ve Švédsku budovali tým úplně od nuly a já tu práci chtěl dokončit. To se povedlo a jsem tady. Těším se na novou výzvu a na návrat na Kladno po šestadvaceti letech," říká Otakar Vejvoda, mistr světa z roku 1996, člen slavné „Blueline Patera, Procházka, Vejvoda", který posledních sedm let vedl juniorku švédského klubu Lidingö.

„Moc se na sezonu těším. Abych řekl pravdu, už jsem ani nevěřil, že bych Kladno mohl někdy trénovat. Velice si toho vážím a je to obrovská výzva," uvedl Mach, dlouholetý trenér Ústí nad Labem.

Soupiska Kladna:
Brankáři:
Landon Bow
Adam Brízgala (hostování ze Sparty)
David Stahl (primárně bude působit v Ústí nad Labem).
Obránci:
Jakub Babka
Oskars Cibulskis
Jake Dotchin
Martin Kehar
Ondřej Slováček
Kristaps Sotnieks
Jiří Ticháček
Václav Veber
Útočníci:
Matěj Beran
Ondřej Bláha
Matyáš Filip
Miroslav Indrák
Jaromír Jágr
Adam Kubík
Antonín Melka
Tomáš Plekanec
Martin Procházka
Jaromír Pytlík
Ladislav Zikmund
Albert Michnáč

Reklama

Související témata: