Hlavní obsah

Kluby hokejové extraligy snižují rozpočty, došlo i na propouštění

PRAHA

Až o třetinu oproti loňským číslům snižovaly některé kluby české extraligy své celkové rozpočty pro příští sezónu. V době celosvětové ekonomické krize je třeba šetřit na každém místě a hokejové managementy si to dobře uvědomují. Úsporná opatření se pak promítla i do struktur jednotlivých organizací a na některých místech došlo i na propouštění zaměstnanců.

Článek

Snižování rozpočtů potvrdily kluby hokejové O2 extraligy v rozsáhlém dotazníku Sport.cz o změnách v hospodaření během ekonomické krize, na který odmítli odpovědět pouze zástupci Komety Brno. "My na to odpovídat nebudeme," odbyl vedoucí sportovního úseku a místopředseda představenstva klubu Libor Zábranský stroze žádost, které všechny ostatní týmy ELH bez problémů vyhověly.

Přitom právě u nováčka nejvyšší soutěže se dají očekávat velké změny. Po koupi extraligové licence od Znojma klub investoval do nákupu mnoha hráčských posil  a zřejmě jako jediný z účastníků ligy výrazně navýšil rozpočet. Ostatní generální manažeři či majitelé klubů si naopak notně utahují opasky. "Maximálně šetřit jsme se snažili už dřív, teď jsme možná ještě důslednější," přiznávají například v Kladně.

Mistr počítá se stejným rozpočtem

Výjimkou jsou mistrovské Karlovy Vary, kde počítají se stejným rozpočtem jako před rokem. "My věříme, že se nám podaří naplnit stejný rozpočet. Zvýhodňuje nás zisk mistrovského titulu a přechod do nové komfortní haly, jsme nyná velmi atraktivní i pro řadu nových partnerů," prohlásil generální manažer Energie Miroslav Vaněk.

Přesto ani úřadující mistr neusíná na vavřínech a rovněž najel na úspornější program. "Společně s majitelem klubu panem Holoubkem jsme skoro měsíc probírali každou položku v účetnictví a řešili, které věci jsou nezbytně nutné. Řešily se i takové detaily jako zrušení proplácení mytí zaměstnaneckých vozidel nebo odložení nákupu kopírky," přiblížil Vaněk, jehož klub navíc musí oželet dotaci ze zrušené Ligy mistrů.

Jak se ekonomická krize dotkla mužstev hokejové extraligy?
první díl:Snížení rozpočtů, odchody sponzorů, personální změny
druhý díl:Platy hráčů a změny na cenách vstupného (vyjde 23. června)
třetí díl:Úspory v letní přípravě, opatření u mládeže (vyjde 25. června)

Liberec snížil rozpočet klubu téměř o třetinu, oproti loňským 156 miliónům korun bude nyní hospodařit s částkou kolem 100 miliónů. Vedle odchodu hráčů propustil klub i zaměstnance některých oddělení a více zvažuje investice do materiálního zajištění týmu. Škrty ohledně výstroje a výzbroje už udělali v Mladé Boleslavi. "A došlo i k redukci počtu zaměstnanců na úseku managementu," potvrdil obchodní ředitel BK Mladá Boleslav Antonín Miškovský.

V Českých Budějovicích plánují při změnách v managementu a realizačním týmu uspořit až 2,5 miliónu korun. Na druhou stranu klub posílil obchodní oddělení o bývalého hráče Ladislava Koldu. "Posílené obchodní oddělení by tak mělo být schopno oslovit větší spektrum firem a vyrovnat tak případný úbytek z řad současných sponzorů," vysvětluje generální manažer HC Mountfield František Joun.

Ve Zlíně sloučili funkce

V Třinci se žádné personální zemětřesení nekonalo, protože politika klubu je nastavena tak, že i vedoucí funkce jsou kumulované. Například trenér Pavel Marek je zároveň sportovním ředitelem i předsedou představenstva a u více kategorií jsou využívání i trenéři mládeže. K podobnému kroku nyní přistoupili ve Zlíně, kde sloučili funkce generální manažer a obchodní manažer (Miroslav Michalovský) a funkci trenéra a sportovního manažera (Zdeněk Venera).

Řadu klubů vinou úsporných opatření opustili někteří menší sponzoři, s odchodem velkých partnerů se pak museli vypořádat v Plzni, na Spartě či Slavii...... Skončila dlouholetá spolupráce mezi Spartou a společností Siemens, s Plzní se rozloučil Lasselsberger. Jeden významný partner opustil i pražskou Slavii, jeho jméno ale prozatím klub nechce zveřejňovat. Nejednalo se však o náhlé odchody, ve všech případech byly změny avizovány v dostatečném předstihu.

Snižovali jste celkový rozpočet klubu před sezónou 2009/10?
Karlovy Varyne
Slavia Prahacca o 15 procent
Sparta Prahaano
Plzeňcca o 10 miliónů korun
Pardubiceano
Litvínovano
Zlínano
Vítkoviceano
Libereccca o 56 miliónů korun
Třineccca o 20 procent
Č. Budějoviceano
Kladnoano
Ml. Boleslavo 10 procent
Brnoodmítli odpovídat

Reklama