Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Třinec dal soupeřům velkou šanci, zůstala ale nevyužita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Lídr extraligové tabulky Třinec aktuálně střídá výhru s porážkou. Naposledy podlehl doma Plzni 2:3 gólem třináct vteřin před třetí sirénou, navíc po střele z obranného pásma soupeře. Čtyři porážky ze sedmi posledních zápasů sice žádný převrat na čele tabulky nezpůsobily, přesto lze tvrdit, že Oceláři právě prožívají dosud nejkritičtější období dosavadního průběhu extraligy.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Jaroslav Ožana

Třinečtí hokejisté se radují z gólu proti Plzni, s níž nakonec prohráli.

Článek

Zdají se vám podobné úvahy absurdní. Jakápak krize, když je Třinec pořád první? Jistě. Jak ale nedávno připustil reprezentační útočník Andrej Nestrašil, v týmu úřadujícího mistra se s porážkami prostě nepočítá. Trenér Václav Varaďa je nesnáší. Chce vítězit, a totéž vyžaduje od svých svěřenců.

„Mám to zakořeněné ve své osobě. I kdybychom byli první úplně ve všem, snažil bych se hráče posouvat a podporovat, aby byli ještě lepší a dominantnější. Možná je to úsměvné, ale takový zkrátka jsem," napsal třinecký trenér ve svém blogu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Třince Václav Varaďa během utkání 10. kola Tipsport extraligy na ledě Sparty. Ilustrační foto.

Varaďa umí chuť a touhu vítězit do hráčů dostat. I proto pak nesou nezdary velmi těžce. Po porážce v Pardubicích (3:6) to v pozápasovém rozhovoru dokumentoval obránce Tomáš Kundrátek, ze kterého naštvanost doslova čišela. Také po domácí prohře v derby s Vítkovicemi (1:3) Třineckým do řeči úplně nebylo. Stejně tak po Plzni.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Vítkovic se radují z vítězství nad Třincem.

A jaká byla reakce? Skvělá! Hráči v následujícím utkání zareagovali přesně tak, jak si to každý trenér přeje. Zvítězili. I to je důvod, proč se nikdo na vedoucí Třinec nedokáže bodově docvaknout. „Tohle tu mám hodně rád. Jakmile se prohraje jeden zápas, tak do toho dalšího jdeme s tím, že ho prostě musíme vyhrát," popisoval Nestrašil.

Třinecké výsledkové „kulhání" hodně souvisí s výkony elitního útoku Petra Vrány. Především pak se střeleckou formou Martina Růžičky. Ostřílený snajpr v posledních deseti zápasech vstřelil jediný gól, nedaří se ani jeho parťákům v útoku. Nečekaným střeleckým tahounem Třince je v prosinci obránce Tomáš Kundrátek, který v posledních pěti zápasech vstřelil pět gólů.

Třinečtí fandové se nicméně nemusí plašit. Nepanikaří hráči, kouč Varaďa už vůbec ne. Třinec narozdíl od svých soupeřů v probíhající sezoně ještě neprohrál dvě utkání po sobě. A to je obdivuhodné. Byť to má, coby vítěz posledních dvou dohraných extraligových ročníků přetěžké, protože se na něj každý chce vytáhnout, každý ho chce porazit.

Šance se bodově k lídrovi přiblížit, nebo jej alespoň na čas z prvního místa sesadit, tu nicméně byla. Třinec ji soupeřům dal. Zůstala ovšem nevyužita. Nyní extraligu přeruší reprezentační přestávka a kdo ví, zda po ní pronásledovatelé nějakou další podobnou šanci dostanou.

Jiří Tomaškovič

Ostravský rodák Jiří Tomaškovič přišel do světa médií v roce 2000, kdy nastoupil do okresního Týdeníku Region v Novém Jičíně. V roce 2007 zamířil z tehdy už Novojičínského deníku do krajské redakce Moravskoslezského deníku v Ostravě, kde přinášel především informace z extraligových hokejových stadionů v Třinci a ve Vítkovicích. Věnoval se také atletické Zlaté tretře či futsalu. V letech 2009 až 2011 pracoval na pozici editora v Týdeníku Sedmička, odkud v roce 2011 přesídlil na post externího redaktora MF Dnes se zaměřením na Novojičínsko. Od září 2012 pracuje v deníku Právo, nejprve jako redaktor zpravodajství pro Novojičínsko a Karvinsko, na začátku roku 2015 se vrátil ke sportu a pro deník Právo a web Sport.cz pokrývá sportovní dění v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata: