Hlavní obsah

Sparta - Brno 2:5Stav série 0:1Kometa v čele s výtečným Čiliakem zazářila na Spartě a v semifinále jde do vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Zohorna 0 : 1
27. Svoboda 0 : 2
28. Hlinka 1 : 2
35. Kováčik 1 : 3
52. Zohorna 1 : 4
56. Buchtele 2 : 4
57. Hruška 2 : 5
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Brna zaskočili v prvním utkání semifinálové série play off favorizovanou Spartu, když na jejím ledě vyhráli 5:2. Kometu podržel především vynikající gólman Marek Čiliak, který zlikvidoval několik tutovek domácích. Dvě branky vítězů zaznamenal Hynek Zohorna. Druhý duel je na programu ve čtvrtek znovu v Holešovicích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jozef Kováčik (zády uprostřed) se raduje z třetího gólu, vpravo je jeho spoluhráč z Komety Michal Kempný. Vlevo je sparťanský brankář Tomáš Pöpperle, druhý zleva Vladimír Sičák.

Článek

Jen velice těžko se Sparta od úvodních minut vypořádávala s mimořádně pozornou defenzivou hostů, a přestože mírnou převahu si udržovala, do vyložených příležitostí se nedostávala. A když už se ke střelám Pražané dostali, pochytal je jistý Čiliak, tak jako rány Ivana Rachůnka s Hlinkou.

Holešovickým navíc zle nevycházely ani přesilové hry, na konci té první navíc propadli a Brňané z rychlého brejku již při hře v plném počtu šli do vedení. Pivko totiž ideálně našel Zohornu, jenž bez problémů zacílil do odkryté branky. Po první změně stran Sparta přidala, jenže Čiliak ji dál deptal. Brněnský muž s maskou během dvou minut lapil tutovky Tomáše Rachůnka, Piskáčka i Tona.

Obrovský tlak domácí nejenže nezužitkovali, naopak ještě z ojedinělé akce Komety inkasovali. Kempného střelu Pöpperle jen vyrazil, Vondráček sice ještě v mele před brankou neuspěl, puk ale doputoval k osamocenému Tomáši Svobodovi, jenž z metru zasouval do prázdné.

Obránce Kováčik zakončil jako zkušený mazák

Za dalších padesát vteřin se však dočkala i Sparta. Piskáček vybídl před brankou číhajícího Hlinku, který snížil na rozdíl jediného gólu. A to mohlo být vzápětí vyrovnáno, jenže Forman z podobné pozice minul.

To naopak Brno dávalo favoritovi lekci z produktivity. Ve 35. minutě totiž domácí opět propadli v útočné třetině, v přečíslení dvou na jednoho si obránce Kováčik počínal jako zkušený mazák a po zaseknutí puku do bekhendu přidal třetí gól hostů. A kdyby v poslední minutě prostřední části uspěl v sólovém úniku Burian, bylo by rozhodnuto.

Takhle ještě domácí drželi naději na obrat, který mohl v 50. minutě nastartovat Klimek, jenže Čiliak se dál překonával, tentokrát jistému gólu zabránil zákrokem svou holí na brankové čáře. O dvě minuty později sparťané vyrobili další chybu, tentokrát při střídání, a Hynek Zohorna střelou těsně nad ledem na vzdálenější tyč vzal domácím poslední šanci.

Sparta sice už šest minut před třetí sirénou zkusila hru bez brankáře, aby tak umocnila svou přesilovku. A když následně putoval na trestnou i Kempný, měla k dispozici výhodu šesti proti třem. Buchtele sice na 2:4 snížil, jenže chvíli poté trefil prázdnou bránu Hruška  a uzavřel na konečných 5:2 pro Kometu.

Semifinále play off hokejové extraligy
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 28. J. Hlinka (Piskáček, P. Ton), 56. Buchtele (Pilař, P. Ton) - 14. H. Zohorna (Pivko), 27. T. Svoboda (Vondráček, Kempný), 35. Kováčik (J. Káňa II, V. Němec), 52. H. Zohorna (Pivko, Kováčik), 57. J. Hruška. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9812.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Krejčík, Philipp, Kubát, od 36. navíc Polášek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.
Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
STAV SĚRIE: 0:1.
Který tým postoupí do finále hokejové extraligy?
Sparta Praha
38,9 %
Kometa Brno
61,1 %
Celkem hlasovalo 17814 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4