Hlavní obsah

Legenda Sparty odešla do Slavie a fanoušek spálil dres. Jó? Má na to nárok, říká obránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šokoval fanoušky i experty. Když sparťanský srdcař oblékne dres rivala, je z toho často poprask. V případě bývalého reprezentačního obránce a olympijského vítěze Františka Kučery o to větší. Je odchovancem Sparty, má ji pořád v srdci, jenže po jednom z návratů ze zámoří skončil u červenobílých. A co víc, slavil v jejich dresu titul. Rudý tábor těžko ukonejší, že v dresu s velkým S na prsou bral tituly dva. „Přechodů mezi kluby bylo víc, ale u mě se to bralo jinak. Byla to rána," přiznává Kučera v pořadu Příklep na Sport.cz. „Hodně lidí jsem naštval. Dneska už bych to třeba neudělal," dodává.

Po titulech se Spartou přišel podpis se Slavií. Fanoušek zapálil jeho dres. Vzpomínka v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

V kolonce hokejových úspěchů má František Kučera pořádně nabito. Byl u olympijského triumfu v Naganu, na mistrovství světa mu cinkla dvě zlata a dva bronzy, mezi juniory pak stříbro. V NHL to v dresu Chicaga dotáhl až do finále Stanley Cupu, třikrát pak slavil mistrovský titul na domácí scéně. Dvakrát se „svojí" Spartou, jednou se Slavií. „U Sparty mi píšou dva tituly, ale u toho druhého jsem odehrál snad jen deset zápasů. To sice stačí k tomu, abych tam byl napsaný, ale já to tak neberu. Pro mě je titul z roku 1999/2000 úplně nejvíce," tvrdí nyní pětapadesátiletý Kučera.

Přiznává, jak moc jej mrzelo, když musel na vojnu a musel ještě s Petrem Hrbkem opustit Spartu, která se pod vedením kouče Pavla Wohla rozjížděla a nakonec po 36 letech slavila titul. „A my jsme byli zrovna na vojně," zakroutí smutně hlavou chlapík, který byl považovaný za jednu z ikon Sparty.

PŘÍKLEP s legendárním hokejovým obráncem Františkem KučerouVideo: Sport.cz

Jenže během kariéry přišel šok, když po definitivním návratu ze zámoří podepsal Slavii. Moderátor O2 TV Honza Homolka sparťanskému srdcaři připomíná, že byl svědkem toho, jak jeden z fandů pálí Kučerův dres. „Jó?" diví se obránce na první dobrou a pak smířlivě dodá, že na podobné věci mají fanoušci nárok a rozpovídal se o tom, jak se vše před lety seběhlo.

Na startu příběhu byla situace, kdy Washington půjčil beka do Sparty, kde měl dohrát sezonu. Jenže obrovská marodka a nespokojenost s mladými hráči znamenala, že Kučera dostal befelem návrat do organizace Capitals. „Vzpomněli si na mě, člověk odešel a byl tam trošku rozkol s vedením Sparty," vykládá odchovanec Sparty.

Když pak sezonu v zámoří dohrál, jeho první kroky doma vedly pochopitelně na Spartu. Kučera tvrdí, že právě v jejím dresu chtěl pokračovat v kariéře. Jenže nedošlo k dohodě na podmínkách. „Neměl jsem přehnané nároky, ale prostě se to stalo," vzpomíná. Jeho agent Aleš Volek mu pak přednesl, že má zájem o jeho služby velký rival z hlavního města.

Vrátí se Slavia do extraligy? Priorita pro tuhle sezonu je jiná. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Prý se mu ozval Růža a všechno je připravený. Říkal, že stačí podepsat a můžu jít do Slavie," líčí obránce. Chvíli se prý rozmýšlel, ale nakonec došlo k dohodě. „Nevím, jestli jsem udělal správně. Nemůžu říct ani slovo proti Slavii, kde se ke mně zachovali výborně. Bral jsem to jako profi hokejista. Samozřejmě, když vyrostete od 6 let na Štvanici a pak jdete do Holešovic, do velké haly, tak to v srdci máte. Dneska bych to třeba neudělal, ale to neznamená, že je to proti Slavii, zachovali se ke mně výborně," zopakuje.

Co bolelo sparťany ještě víc, to byl fakt, že Kučera se Slavií dosáhl na mistrovský titul. „Stalo se. Hodně lidí jsem naštval," připouští obránce. Moderátor pořadu Homolka Kučerovi připomíná, že v době, kdy hrál za Slavii, byla právě Sparta semifinálovým soupeřem. Jak bitvy s klubem svého srdce prožíval? „Už první zápas v základní části ligy nebyl jednoduchý. V noci jsem o všem přemýšlel, stejně jako druhý den. Ale měl jsem něco odehráno, byl jsem profesionál, takže jsem se snažil odvést dobrou práci pro Slavii."

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice