Hlavní obsah

Lidé potřebují chléb a hry, má jasno třinecký šéf Moder

TŘINEC

Středeční provoz v Třineckých železárnách se příliš nelišil od normálu. „Práce se nedá omezovat ani zastavovat. Ani oslavy se nemohly projevit, protože u nás platí nulová tolerance alkoholu. V těch těžkých podmínkách by to mohlo vést k vážným úrazům,“ vypráví Ján Moder, jeden z šéfů železářského gigantu a zároveň prezident třineckých hokejistů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ján Moder (vpravo) s kapitánem Třince Radkem Bonkem a pohárem pro mistry extraligy

Článek

Přesto, když se včera podíval mezi zaměstnance, viděl na nich nadšení z čerstvého triumfu. „Jsou rádi, určitě jim to přidá na dobré náladě, ale že by se kvůli tomu zvýšila efektivita práce? Vydrží to do konce týdne, protože ta práce je vážně hnusná a těžká,“ ví.

Platy hráčům nezávidí

I proto Třinecké železárny věnují 50 miliónů korun na sezónu do hokeje. „Je nutné, aby se lidi měli, jak vyžít. Potřebují mít chléb a hry, aniž bych to myslel nějak pejorativně. Lidé to pak se mnou na pracovišti rozebírají a kolikrát je často trápí víc, jak to vypadá na hokeji, než jestli se budou zvyšovat platy,“ říká Moder.

Dochází tak ke kontrastu, kdy třeba nejlépe placený extraligový hráč Krajíček si přijde až na třicetinásobek měsíčního platu zaměstnance železáren. „Ale neslyšel jsem na to jedinou výtku. Hokej jsou naše dividendy, tím zaměstnance neokrádáme,“ ujišťuje.

Růžičku radši do Ruska

Třinecké železárny zaměstnávají kolem 5600 lidí, se sesterskými společnostmi skoro 13 000 a i vzhledem k místním pracovním specifikům šel klub do sporu s Českou televizí a odmítl couvnout z dřívějších začátků zápasů. „Je tu trojsměnný provoz, lidé si mění šichty, proto je pro nás pátá hodina ideální. To není žádná naše arogance,“ ohrazuje se Moder.

Nechce končit jedním titulem. „Nebudeme kádr rozprodávat, 90 procent kluků je podepsaných na další období. To platí i pro Martina Růžičku, ale když dostane lukrativní nabídku, aby měl ve výplatě o jednu nulu navíc, nebudeme mu bránit. Jen bych radši, kdyby ta nabídka přišla z KHL, protože Rusové aspoň zaplatí,“ naráží na nízké odstupné v případě odchodu hráče do zámoří.

Za titul 15 miliónů 

Přesto je Třinec pro hokejisty dobrou adresou, i co se týče financí. „Vydělají si u nás sice méně než ve Švýcarsku či ve Finsku, ale minimálně dvakrát víc než na Slovensku,“ srovnává. Celkem 15 miliónů dostali hráči za úspěšné tažení play off,

Třinec patří k nejbohatším klubům v extralize. „Když slyším, že mají rozpočet jen 100 miliónů, musím se smát,“ prohlásil nedávno kouč Slavie Vladimír Růžička. „On je trenér, já ekonom. Stojím si za tím, kolik dáváme. Ale není vše v penězích, vždyť Sparta měla určitě o hodně vyšší rozpočet a neudělala nic,“ připomíná Moder.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec