Hlavní obsah

Machovský chytil v Hradci šanci za pačesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když za docela dramatických okolností v polovině ledna předčasně končil angažmá v Kuopiu a finský klub po něm chtěl, aby se vyplatil ze smlouvy, tak hokejového brankáře Matěje Machovského ani nenapadlo, jak příjemný happyend pro něj může sezona ještě mít. Mountfield jej získal spíš na pozici dvojky, v základní části mu taky dal prostor jen dvakrát. Ve čtvrtfinále extraligy proti Liberci se ale Machovský postavil do branky místo Kiviaha po úvodním prohraném zápase a vychytal pro Hradec čtyři vítězství.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva brankář Hradce Králové Matěj Machovský, Martin Faško-Rudáš z Liberce a Bohumil Jank z Hradce Králové.

Článek

Nečekaný tah kouče Tomáše Martince se ukázal jako geniální „Změna nebyla původně v plánu, ale trenérský štáb se najednou rozhodl pro gólmanskou rošádu. Řekl jsem si, že je to moje šance, kterou se budu snažit chytit za pačesy. Play off je hodně o tom, jak se na něj člověk umí připravit a gólmanské řemeslo je tak z pětaosmdesáti procent především o hlavě," líčil Machovský.

Také díky němu se Hradec dostal po pěti letech do semifinále, gólman při oslavách postupu hrdě ukazoval na klubový znak „Naprostá pecka, zvlášť před vyprodaným hledištěm, které za námi stálo za všech okolností," mínil 29letý brankář, jemuž se na nové adrese okamžitě zalíbilo. „Přijali mě v Hradci všichni skvěle," ocenil.

„Jsem opravdu rád za to, že můžu v klubu být a oceňuji i jeho velkou flexibilitu v situaci, do níž jsem se dostal ve Finsku, kde mě nenechali chytat, ale ani nechtěli pustit jinam," doplnil Machovský, jenž zažil atmosféru extraligového finále už v Plzni i na Spartě. Teď by si ji rád zopakoval i na další štaci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva brankář Matěj Machovský, Mislav Rosandič z Hradce Králové a Martin Faško-Rudáš z Liberce.

Přestože ví, že v Hradci Králové nebude pokračovat. „Situace je jasně daná. Klub už dávno oznámil, že podepsal Bartéze (Patrika Bartošáka) a prodloužil smlouvu s Henri Kiviahem. Nic to ale neubírá na mojí veliké motivaci. Myšlenky už směřují k další sérii, kterou začneme v úterý na ostravském ledě," naznačil Machovský.

Soupeře ani moc neřešil. „Pokud chcete dojít až na vrchol, vždycky musíte porazit nejlepší týmy v lize," reagoval Machovský, jemuž by se moc líbilo východočeské derby ve finále. „Ale to jsou předčasné úvahy, teď je před námi vítkovická překážka," mínil.

Reklama